16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Novembar 2012 10:20

Zenički ljekari u Iowi

U okviru saradnje koju su sklopili Univerzitet Iowa i Kantonalna bolnica Zenica krajem prošle godine, tri naša doktora su boravila u SAD na usavršavanju i specijalizaciji. Hodžić dr Faruk (ortopedija), dr Nina Jovanović (oftalmologija) i dr Anel Okić (hirurgija) dio svojih specijalizacija i usavršavanje proveli su na Univerzitetu i Kliničkom centru Iowa. Inače ovaj Klinički centar je sedmi najuspješniji klinički centar i rad na njemu predstavlja veliku čast i privilegiju. Tri doktora iz KBZ-a su proveli sedam sedmica radeći na sopstvenim klinikama sa vodećim stručnjacima u svijetu. Osim rada na klinici prošli su kroz niz edukacija, kurseva i posjeta Centrima koji su u sklopu programa prevencije povreda.

 

Također su posjetili vodeći venski Institut u Chikagu koji vodi priznati stručnjak dr Mirsad Šunje koji je nakon rata otišao u SAD, a sada postao svjetski stručnjak u polju flebologije.

Na početku edukacije naši doktori su učestvovali na svjetskom simpoziju “Ponseti Club Foot”, kao i “hands on” radionici o tretmanu deformiteta stopala. Obišli su simulator za auto-nesreće jedini takve vrste u svijetu, Institute za simuliranje bioničkih vojnika kao i Centar za odgovor na masovne povrede i stradanja.

Bili su gosti počasnog kluba za najbolje student Univerziteta u Iowa-i gdje su održali i prigodno predavanje o sistemu školovanja u našoj zemlji te prednosti i mane u odnosu na američki sistem školovanja. Posebnu pažnju privuklo je predavanje koje su naši doktori imali na Počasnom vijeću za međunarodne odnose, a koje su popratili i svi tamošnji mediji te su za isto dobili i priznanje i postali su pridruženi članovi tog vijeća.

 

Tokom posjete predstavnici ovog projekta, a i sponzori “Konferencije o povredama” koja je održana u Zenici u septembru mjesecu ove godine, uručili su našim doktorima priznanje za organizovanje same konferencije kao najbolje koju su kolege iz SAD sponzorisali u zadnjih 9 godina. Nakon edukacije na Kinici i Univerzitetu naši doktori su učestvovali na APHA (American Public Health Association) godišnjoj konferenciji. Ova konferencija predstavlja najmasovnije okupljanje zdravstvenih radnika, a ove godine učestvovalo je 12.000 učesnika iz preko 160 zemalja, koji su podjeljeni u 31 paralelnu sesiju. Važno je napomenuti da su naši doktori tokom boravka na Univerzitetu Iowa, imali aktivno učešće te prezentirali svoje radove i iskustva i tako postali prve u svojoj branši iz BiH koji su učestvovali na jednoj ovakvoj konferenciji.

 

Vijest-Iowa-03