19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Maj 2012 20:02

Umrla Radmila Preininger

Radmila Preininger, prvakinja zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, preminula je danas, saznaje Zenicablog.  Rođena je u Velikoj Plani (Srbija). Glumom se bavi više od 30 godina. Diplomirala je na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, na odsjeku Dramska umjetnost - gluma.Članicom glumačkog ansambla zeničkog Pozorišta postala je u sezoni 1975/76. Ostvarila je više od stotinu uloga, između kojih se izdvajaju slijedeće:

 

Krčmarica u predstavi Krčmarica P. Turrinija u režiji G. Gojera, Varja u predstavi Višnjik A. P. Čehova u režiji Z. Ristovića, Evdokija u predstavi Sveti Sava S. Kovačevića u režiji V. Milčina, Mary Smith u predstavi Kidaj od svoje žene R. Cooneya u režiji S. Kupusovića, Jokasta u predstavi Čiste ruke J. Hristića u režiji G. Gojera, Gospođa Smith u predstavi Ćelava pjevačica E. Ionescoa u režiji Z. Ristovića, Eva u predstavi Rasparala se modra mješina nebeska M. Krleže - J. Vlatković u režiji Ž. Mijatovića, Me u predstavi Mačka na usijanom limenom krovu T. Williamsa u režiji Ž. Mijatovića, Olga u predstavi Prljave ruke J. P. Sartrea u režiji D. Mustafića, Martha Washington u predstavi Ljubavi Georgea Washingtona M. Gavrana u režiji G. Gojera, Saruča u predstavi Saručin dug I. Samokovlije - R. Marušića u režiji Ž. Mijatovića, Livia Ladrillo-Dombay u predstavi Bard A. Šoljana u režiji S. Stojanovića, Simka u predstavi Ožalošćena porodica B. Nušića u režiji I. Porovića, Načelnikovica u predstavi Sablazan u Dolini Šentflorijanskoj I. Cankara u režiji G. Gojera, Ana u predstavi Komšiluk naglavačke N. Mitrović u režiji N. Kleflin, Vasilisa u predstavi Do dna M. Gorkog - T. Miletić-Oručević u režiji T. Miletić-Oručević, Beline u predstavi Umišljeni bolesnik J. B. Molierea u režiji A. Bakrača, Revolucionarni Čičerone u predstavi Posljednji iz kaste strasti M. Žalice u režiji G. Gojera i mnoge druge.

Dva puta je nagrađivana i to za uloge: Njetočka Njevzvanova u predstavi Njetočka Njevzvanova F. M. Dostojevskog u režiji B. Putnika i Krčmarica u predstavi Krčmarica P. Turrinija u režiji G. Gojera.

 

komemoracija će biti održana u peetak, kada će, najvjerovatnije, biti održana i sahrana poznate glumice.