19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 April 2012 09:22

Premijera večeras u BNP

bnpzenica001U organizaciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS večeras, sa početkom u 19.30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici biće izvedena predstava Dine Mustafića “Patriotic Hypermarket”, prema tekstu Jetona Neziraja i Milene Bogavac.  Noć poslije, u nedjelju 22. aprila, ova predstava nastala u produkciji Heartefact fonda i Bitef teatra, će biti izvedena u okviru Modula Memorije 2012 na sceni SARTR-a, sa početkom u 20.00 sati. Predstava ''Patriotic Hypermarket'' je odabrana da krajem maja gostuje na jednom od najboljih savremenih festivala u Evropi – Vie festivalu u Modeni, saopštio je MESS.

“Patriotic Hypermarket” je predstava nastala na bazi intervjua Srba i Albanaca o njihovom sjećanju na srpsko-albanske konflikte, koju izvode glumci i glumice iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane: Ema Andrea, Slobodan Beštić, Kuštrim Hodža, Dubravka Kovjanić, Milutin Milošević, Bajruš Mjaku.

“Politika je trgovina onim što nema cijenu. 'Patriotic Hypermarket' govori o nama, kao o kupcima za sve ono što se uvijek smatralo neprocjenjivim”, rekla je o predstavi dramaturginja Milena Bogavac.
Objašnjavajući da ga je posjeta Muzeju Genocida u Kigaliju koji je sadržavao informacije o genocidu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu u jednoj maloj prostoriji inspirirala da se bavi ovom temom, Jeton Neziraj za ovu predstavu kazao da je samo jedna “mala prostorija” rata, sukoba i besmislene albansko-srpske mržnje, koja treba da nas podsjeti na prošlost i da nas osvijesti za budućnost.