18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Novembar 2014 21:30

Jašarevićev Kameni spavač

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25.novembra, te godine stećaka danas je u Muzeju grada Zenica otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Kameni spavač", autora velikog zeničkog fotografa, Murata Jašarevića. Na otvaranju izložbe prisutnim su se obratili: Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, Murat Jašarević, autor fotografija, te književnik Kemal Mahmutefendić.

 

Uvodne riječi na početku izložbe pripale su gdinu Adnadinu Jašareviću, koji je, pored ostalog, kazao: "Kada je zenički fotograf Murat Jašarević krenuo do Radimlje nije shvatio ozbiljnost zadatka. Međutim, po dolasku je osjetio da mu se kamen obraća i tako je svoju prvu komunikaciju sa stećcima prenio na fotografije koje nas vraćaju u Bosnu dobrih Bošnjana. Kako bi posmatračima prenio osjećanja između stećaka i sebe, svojim fotografijama je izmijenio pozadine i stećke uklopio u drugo vrijeme, tj stećke je vratio u prirodni ambijent".

 

Prisutnima se obratio i sam autor fotografija, Murat Jašarević, „fotograf-umjetnik“, kako ga danas nazva Kemal Mahmutefendić. Između ostalog, kazao je da su stećci bili inspiracija da sebi postavi neka pitanja:

"Oni su bili inspiracija da sebi postavim pitanja: ko su ljudska bića ispod tih kamenova? Kod nas ih u Bosni i Hercegovini različito doživljavamo, svojatamo na svoj način i odričemo ih se. Osjećamo da smo genetskim nitima vezani za njih, a neki moćnici su nas natjerali da prihvatimo ono što nije bilo naše, a ono naše smo izbacili. Pocijepali su nas na tri simbola, postali smo protivnici, a u suštini to nikad nismo bili".

Jašarević je dalje nastavio: "Pitam se zašto neki obrazovani ljudi skrnave bogumilske kamenove, izmještaju ih u muzeje i druga mjesta, a na njihovo mjesto ne ostavljaju nikakav znak ili repliku da su tu nekada bili. Na nekim svojim fotografijama sam „istrgnute“ stećke vratio i poistovijetio ih sa zemljom i nebom bosanskim. Ovo je bio moj način odavanja poštovanja stećcima i kako bih druge ponukao da se isto tako ophode prema njima"- kazao je Jašarević.


O samoj izložbi i njenom nastanku svoje impresije iznio je i veliki bh. književnik Kemal Mahmutefendić, koji je i otvorio ovu izložbu. Izložba će biti otvorena i narednih dana u Muzeju grada Zenice, a ulaz je besplatanOtvaranju izložbe u Galeriji Muzeja prisustvovao je zavidan broj posjetilaca svih generacija.

 

E. Imamović za Zenicablog

mujasariz02