28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juni 2014 17:48

Šest nagrada za BNP u Jajcu

PREDSTAVA „MAJSTOR“ BNP-A ZENICA POBJEDNIK 33. POZORIŠNIH/KAZALIŠNIH IGARA JAJCE 2014. Bosansko narodno pozorište Zenica otvorilo je svoju 64. umjetničku sezonu 2013/2014. septembarskom premijernom izvedbom predstave „Majstor“, rađene prema drami savremenog britanskog pisca Ronalda Harwooda, u režiji Dine Mustafića. Nakon što je predstava tokom sezone uspješno bila izvođena na matičnoj sceni i na nekoliko gostovanja u BiH, u utorak 10. juna ansambl zeničkog teatra izveo ju je i na prestižnim Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, jednom od najstarijih pozorišnih festivala u BiH. Selektor ovogodišnjeg Festivala bio je dugogodišnji pozorišni kritičar Vojislav Vujanović.

 

U konkurenciji od sedam predstava pozorišta iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle, Virovitice  i Banja Luke predstava u produkciji BNP Zenica ukupno je osvojila čak šest nagrada, čime je postala apsolutnim pobjednikom ovogodišnjih Igara. Naime, predstava „Majstor“ je od strane stručnog i žirija publike ocijenjena najboljom predstavom Festivala. Pored ove dvije nagrade, za izvrsna glumačka ostvarenja nagrađeni su i glumci Miralem Zupčević, koji u predstavi tumači glavni lik Romana Kozačenka, kao i Faketa Salihbegović-Avdagić, glumica BNP-a Zenica za ulogu sestre Sofije. Stručni žiri koji je radio u sastavu univerzitetski profesor Muhamed Dželilović, glumica Hasija Borić i reditelj Aleksandar Pejaković odlučio je nagraditi i autorsku scensku muziku vokalnog sastava Bell Canto iz Zenice, kao i scenografiju predstave koju potpisuje mladi Vedran Hrustanović.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica jedno je od rijetkih bh. teatara koje ima višegodišnji kontinuitet prisustva na svim do sada održanim festivalima u Jajcu, od obnove Pozorišnih/kazališnih igara. 

 

Do kraja sezone BNP Zenica se priprema za nastavak svoje regionalne junske turneje, a predstave sa svoga repertoara narednih dana će izvesti na pozorišnim festivalima u Šibeniku, Splitu i Bihaću.