28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 April 2014 16:01

Moja fabrika: knjiga godine

Žiri 19. međunarodne kulturne manifestacije «Zeničko proljeće 2014» za proglašenje najboljeg književnog djela, objavljenog u prošloj godini na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), odlučio je da nagradu dodijeli autoru Selvedinu Avdiću za knjigu “Moja fabrika”. 

 

Žiri u sastavu Adisa Bašić, Nedžad Ibrahimović i Nenad Veličković je od sedam predloženih djela, “Tamo iza” autora Adnadina Jašarevića, “Moja fabrika” Selvedina Avdića, “Promjene i proročanstva” Feđe Bogdanovića, “Margine” Elisa Bektaša, “Jason i drugi dani” Arasa Borića, “101 anegdota iz života rudara” Fuada Breščića i “Miris divlje ruže” Smajila Durmiševića, u konačnom izboru se odlučio za knjigu “Moju fabriku”. 

 

U najužem izboru bile su knjige “Margine” i “Promjene i proročanstva”, koje su posebno vrednovane u skladu s propozicijama konkursa. 

 

Prema obrazloženju žirija “Moju fabriku” Selvedina Avdića “odlikuje releventnost originalnosti teme, marljivost u istraživanju, nadahnuće u pisanju, grafičko oblikovanje, za koje je posebno pohvaljen dizajn Kenana Zekića, i kvalitet štampe”. 

 

Autor Selvedin Avdić je na zanimljiv i informativan način se pozabavio temom Željezare uz jedan odmjeren privatni motiv, i svojim kazivanjem oslikao duh zeničke i bosanskohercegovačke historije. 

 

Njegova priča o Fabrici je oslobođena dometa industrijskih mašina i u prvom planu ima čovjeka o kojem piše, i kojeg svojom pričom pretvara u prekrasan spomenik jednom kraju i jednom vremenu.