20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Februar 2014 18:48

Foto galerija: Gluha svadba u BNP

Premijernom izvedbom predstave "Gluha svadba", u režiji Lajle Kaikčija, završena je kulturna manifestacija "Dani BNP“, tokom koje su gledaoci vidjeli kultnu monodramu "Ćorkan“ u izvođenju glumca Harisa Burine, i muzičko-scenski performans Radeta Šerbedžije i benda Zapadni kolodvor. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585372384887433.1073742133.122203817870961&type=1 

 

Svoj 64. rođendan članovi Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica zaokružili su nadahnutom umjetničkom igrom u "Gluhoj svadbi" na zadovoljstvo prepunog gledališta. Sjajna ansambl predstava, koju je dramaturški prepakovao Hasan Džafić, na osnovu dramskog predloška rumunskog filma "Nunta muta", reditelja Horatiua Malaelea sa scenaristima Adrianom Lustigom i Horatiu Malaelea, iznenadila je zahtjevnu zeničku publiku. Njena dramatizacija „odmakla“ od osnova u tolikoj mjeri da se morala potpisati kao autorski rad uz sjajan i urnebesan doprinos svakog učesnika u stvaranju. 

 

Prema onom što je prikazano na premijernom izvođenju zenička "Gluha svadba" mogla bi biti veliki pozorišni hit u regionu, jer se bavi današnjom sudbinom „malog“ čovjeka u kojoj sva arogancija i sila svake vlasti uvijek padaju na njegova pleća i prelamaju se preko njegovih leđa. Glumački ansambl predstave kao da je jedva čekao rediteljsku ponudu za otvorenom igrom, ali i snažnim ekspresijama likova koje tumače. 

 

Rediteljka je, obzirom da je „kućni reditelj“, ponudila glumcima uloge koje su im donijele izazove da se pokažu i dokažu kroz simbolički govor pokreta i mimike, uz traganja malog čovjeka za slobodom, srećom i ljubavi. 

 

U predstavi igraju Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, kao gost iz tuzlanskog pozorišta, zatim Faketa Salihbegovića-Avdagić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović i Adis Mehanović. Pored njih u predstavi nastupaju članovi ansambla Dječije scene i tročlani tim muzičara. 

 

Snažnoj poruci predstave donio je angažman belgijskog koreografa Thomasa Steyerta, koji je svojim doprinosom u realizaciji ovog djela na zeničkoj sceni glumcima „otvorio oči“ i osvježio pozornicu scenskim pokretom, kojim je nadopunio punu umjetničku snagu i šarm glumaca u igri „gluhog svadbenog veselja“. Publika će i ubuduće sigurno znati da na svoj način doživi predstavu, koja nosi sticker "crnog humora“, jer je puno toga samo preslikano iz njihovih i naših života, kroz njihovo i naše šutnje, a kroz gluhi govor plesa i pokreta mali čovjek signalizira slabosti društva i vlasti u odnosu prema unutrašnjoj snazi građanina. 

 

Predstava "Gluha svadba" je osma premijera na scenama Bosanskog narodnog pozorišta u ovoj sezoni i njeno premijerno izvođenje bilo je dio manifestacije "Dani BNP Zenica", kojom su i završene svečanosti obilježavanja 64. pozorišne sezone ove kuće. Davno je bila 1950. godina, kada se u nekadašnjem Starom pozorištu igrala prva predstava „Duboko je korijenje“, koje se uspješno primilo u gradu čelika, i danas imamo uspješan pozorišni ansambl. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585372384887433.1073742133.122203817870961&type=1 

 

 

 

...

 

 

.