19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Novembar 2013 03:23

BNP danas nastupa u Brčkom

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove godine nastupiće na teatarskom festivalu Susreti pozorišta/kazališta koji se tradicionalno održava u Brčkom.


Zeničani će danas (četvrtak, 28.11.) u Brčkom nastupiti sa predstavom Mousefuckers koju je po tekstu AlmiraImširevića režirao Stevan Bodroža i koja je nedavno premijerno izvedena na Velikoj sceni BNP-a Zenica. U predstavi igraju Enes Salković, Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić i Ištvan Gabor.


„Kada je riječ o kontinuitetu učešća zeničkog pozorišta na brčanskom teatarskom festivalu onda možemo reći da imamo petogodišnji kontinuitet. Od 2009-2013. godine učestvovali smo na ovom eminentnom festivalu i u tom periodu osvojili smo čak 11 nagrada i to sa predstavama Švedsko srca moje majke, Bizarno, Pismo iz 1920., Grebanje ili Kako se ubila moja baka.“, rekli su iz Direkcije BNP-a Zenica. 

 

Festivalska publika imaće priliku pogledati veoma zanimljivu i intrigantnu predstavu nastalu prema tekstu savremenog bh. Dramskog pisca AlmiraImširevića. „Ponekad nam se čini da je o ratovima koji su se desili devedesetih na Balkanu sve rečeno, da smo toliko puta prošli tom mučnom putanjom rekapitaulacije depresivne i još uvijek recentne prošlosti. I upravo taj osjećaj da su sve priče ispričane stvara utisak kako su nama, ljudima koji žive u postraumatskom vremenu koje nikad neće proći, riječi nedovoljne, nedostatne da opišu patnju, bol i traumu koje su u nama ostale. Kao da je svaki čovjek koji je to doživio ponor u kom se vrtlože misli, sjećanja, košmari, a riječi nemoćno izranjaju na površini tog ambisa, kao daleki odjeci, kao sjenke onoga što se osjeća. Jezik postaje nekompetentan da iskaže ljudsku patnju. To je Imširević dočarao na duboko potresan i neobično uvjerljiv način u svojoj drami. I iz te nemoći jezika rađa se poetika neizgovorenog, prećutanog, čudesno inspirativan prostor za rediteljsko-glumačko istraživanje u koji smo se ekipa ove predstave i ja otisnuli.“, riječi su Stevana Bodrože, reditelja Mousefuckers-a.