19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Oktobar 2013 07:31

Premijera Mousefuckersa

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biće premijeno izvedena predstava Mousefuckers u srijedu, 23.10. u 19:30 sati. Predstava je rađena po tekstu bosanskohercegovačkog autora Almira Imširevića, a režiju potpisuje beogradski reditelj Stevan Bodroža koji je bh. publici poznati po predstavama U traganju za bojom kestena i Potočari party – Priviđenja iz srebrenog vijeka, koje su izvedene i nagrađivane na Festivalu bh. drame u Zenici.

„Ono što me je privuklo tekstu Mousefuckers Almira Imširevića je način na koji ovaj pisac, u postupku građenja dijaloga, u formulaciji rečenice, tretira temu kojom se bavi. Uvijek mi je bilo uzbudljivo da se hvatam ukoštac sa takvim tekstovima, jer me intrigiralo kako piscu polazi za rukom to da je glavno "tkivo" njegove drame, glavni dramski materijal, ne ono što je napisao nego ono što nije napisao, što je izostavio, čemu je omogućio da vibrira između izgovorenih replika...Čini mi se da sam takav pristup, jednako uspješno sproveden, sreo samo kod par pisaca, prije svega kod velikog norveškog maga Juna Fosea, kog sam imao zadovoljstvo da režiram u dva navrata.“, rekao je Bodroža na press konferenciji.

 

Smještajući svoje likove u klaustrofobični prostor emigrantskog stana u Ženevi, Imširević, dosljedno, dakle, slijedeći klasični dramski shemat o jedinstvu radnje, vremena i mjesta, sriče/izriče gotovo dokumentaristički bolnu i oporu „istinu/istine“ (mislimo i na istinu scenske fikcije i „fakcije“ društvene zbilje) o jednoj generaciji „promašenih“ na početku 21. stoljeća. Kroz dva emigrantska para (Ajša i Enki dolaze iz Sarajeva, a Gile i Tamara su iz Beograda), povezana generacijski, ali i „bukom i bijesom“  dijabolične balkanske povijesti, Imširević scenski ubjedljivo gradi likove koji od pretpostavljenih dramskih tipova postaju složeni inidividuumi zatočenii u svojim egzistencijalnim kavezima  u  kojima su istovremeno i „taoci i kidnaperi“.

 

U novoj predstavi BNP-a Zenica igraju Enes Salković, Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić i Ištvan Gabor.

 

„Sačinili smo detaljan plan gostovanja sa ovom predstavom i nadamo se da ćemo i s njom ostvariti zapažen festivalski uspjeh, kao sto je to bio slučaj i sa ostalim predstavama BNP-a u proteklih nekoliko sezona“, riječi su Hazima Begagića, direktora zeničkog pozorišta

 

Prije premijere biće otvorena i izložba „Kultura akvarela“ na kojoj će svoje umjetničke radove izložiti akademska slikarica prof. Nerica Abdulić - Osmančević, voditeljica akvarelske grupe iz Sarajeva, i clanice te grupe Dika Karkin, Ljubinka Bilić, Alma Vilić i Seldjanu Delić - Ćatović. Izložbu će otvoriti prof. dr. Esad Bajtal i prof. dr. Besim Spahić u Maloj galeriji BNP-a Zenica u 18:45 sati.