20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Juni 2013 07:29

BNP: Kraj 63.sezone

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica svoje programske i produkcijske aktivnosti u 63. pozorišnoj i koncertnoj sezoni završilo je svečanim gala koncertom Sarajevske filharmonije, koji je održan uz slogan "Za našu publiku...". Ovo je jedna od najproduktivnijih sezona BNP-a Zenica, tokom koje je izvedeno 11 novih predstava, i to sedam u okviru velike i male, a četiri u okviru dječije, omladinske i lutkarske scene. 

       

 

Zeničko pozorište učestvovalo je na 13 festivala u BiH i regionu, s tim da će do kraja sezone gostovati još i na Splitskom ljetu i Kastafskom kulturnom ljetu. Ove godine predstave zeničkog pozorišta gledala je publika u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Travniku, Doboju, Brčkom, Visokom, Kaknju, Srebreniku, Jablanici, Zavidovićima i Vogošći, Bihaću. 

       

Gostovali su i u inostranstvu u Beogradu, Kragujevcu, Osijeku, Ljubljani, Kranju, Ptuju i Trstu. Zenički teatar bio je organizator Noći teatra BiH 2012., 12. festivala bh. drame i jedan od organizatora Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće". 

       

Za otvaranje naredne, 64. sezone, već sada u BNP-u spremaju predstavu "Majstor" Ronalda Harvuda (Harwood), čiju režiju potpisuje Dino Mustafić, a u glavnoj ulozi igraće jedan od najvećih bh. glumaca Miralem Zupčević.