20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Maj 2013 10:47

O Sijariću u BNP-u

 

Direkcija XII Festivala bh. drame u Zenici je  pripremila prigodan program u sklopu obilježavanja stogodišnjice od rođenja Ćamila Sijarića.  Na Maloj sceni/Žarko Mijatović BNP-a upriličen je razgovor o stvaralaštvu Ćamila Sijarića, te javno emitovanje audiozapisa u produkciji Dramskog programa BH radija 1, u kojem Sijarić pripovijeda svoje novele. 

 

Profesor Nedžad Fejzić je istakao kako je Ćamil Sijarić jedan od pisaca čiji značaj u bh. književnosti ne možemo osporiti, dok se Dževdet Tuzlić, urednik Programa za kulturu BHT 1, osvrnuo na svoj lični odnos sa Sijarićem.  Nakon otvorenja Takmičarskog programa XII Festivala bh. drame predstavom "Samo nek' ne puca" organiziran je i okrugli stol, što festivalska direkcija praktikuje već godinama. Zenička publika će nakon svake predstave imati priliku da sluša utiske autorske ekipe, ali i da bude dio diskusije o predstavama. 

 

Okrugli stol za predstavu "Samo nek' ne puca“ Dine Mustafića upriličen je odmah nakon predstave, a okupio je veliki dio publike, kao i glumačku ekipu predstave.  Svi prisutni su saglasni da je teatar, koji nam donosi predstava "Samo nek' ne puca“ neophodan u vremenu izgubljenosti, pasivnosti, te da je ukazivanje na probleme kroz teatar jedan od načina direktnog utjecaja na građane. Moderator okruglog stola Nedžad Fejzić se dotakao postdramskog teatra, kao sve šire pojave, koju zasigurno ne treba ignorisati, jer ostvaruje odnos sa publikom. 

 

Urednik programa za kulturu BHT 1 Dževdet Tuzlić naglasio je da bi reakcija na ovu prestavu bila jača kada bi se izvodila u manjim sredinama gdje je još uvijek prisutna nacionalno-društvena, seksualna i spolna netrpeljivost, saopćeno je iz BNP-a Zenica.