28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 Januar 2013 21:24

Perazić izlaže u Sarajevu

 

 Izložba slika i grafika istaknutog zeničkog slikara crnogorskog porijekla Tomislava Perazića koji ima 78 godina otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović".  

Slikar Perazić predstavio je publici oko 50 svojih radova koji su nastajali u posljednjih deset godina, a radovi su različiti kako u tehnici tako i u tematici, no ono što je večeras predstavljeno samo je mali dio onoga što je u Perazićevom ateljeu u kojem se nalazi oko 600 radova slikara koji već pola stoljeća vrijedno stvara. Ovo je njegova 103 samostalna izložba, ali je ovo prva izložba poslije 12 godina s novim slikama u svim formatima s različitim temama među kojima su pejzaži, portreti i slobodne kompozicije, a kako je kazao novinarima večeras je njemu inspiracija sve što vidi i sunce, i ljudi, i masline. 

 

"Mnogo je slika od kojih bi mogao napraviti brojne izložbe te stoga ova izložba nije kraj niti oproštaj. Čini mi se da sam tek počeo da slikam jer sam u dobroj formi", ističe Perazić. Kustosice izložbe historičarke Andrea Mekić i Vildana Dervišbegović otvorile su večerašnju izložbu izražavajući zadovoljstvo saradnjom s Perazićem te su naglasile da je bilo izuzetno teško iz tolikog dijapazona radova izabrati radove koji mogu stati u ograničeni prostor galerije. 

 

"Radi se o umjetniku koji stvara radove od najmanjih do onih na grandioznim platnima. On je svestran umjetnik koji je u poznim godinama pun životnog elana i stvaralačke energije. I dan danas stvara po nekoliko radova dnevno, a izbor veselih boja krasi njegove radove. U njegove radove ne može prodrijeti sivilo svakodnevnice", kazala je Mekić. 

 

Tomislav Perazić rođen je 1934. godine u Baru. Srednju školu, grafički odsjek, završio je u Herceg Novom 1956. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani pet godina kasnije. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1964. godine, a učestvovao je i u 185 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba će biti otvorena do 3. februara, a znatiželjnici je mogu pogledati svaki dan od 11 do 16 sati.