28 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Novembar 2012 21:51

Pet legendi: od 29.11. u 3D-u

PET LEGENDI (RISE OF THE GUARDIANS) SINHRONIZOVANO I U 3D-U! Režija: Peter Ramsey (Dragan Vujić Vujke) Uloge: Alec Baldwin, Hugh Jackman, Isla Fisher (Dragan Vujić Vujke, Siniša  Ubović, Bojan Lazarov, Jelena Petrović, Milan Antonić, Aleksa Stanilović) Scenario: William Joyce Žanr: animirani Studio: Dreamworks


Šta bi bilo kad bi postojale još neke priče o Djeda Mrazu (Alek Boldvin/ Dragan Vujić Vujke), Uskršnjem Zeki (Hju Džekmen/ Bojan Lazarov), Vili Zubić (Ajla Fišer/ Jelena
Petrović) i Pješčanku od onih u koje svi vjeruju? Šta kad bi dobroćudni davaoci poklona, jaja, para i snova bili mnogo više od onoga što mislimo? U animiranom Drimvorksovom filmu „Pet legendi“, oni to i jesu! Besmrtni, snažni i brzi, ove dječije legende imaju zadatak da svim silama zaštite nevinost i maštu kod djece svih uzrasta. Kad se prijetnja pojavi koja planira da zbriše sve Čuvare time što će djeci ubiti nadu i snove, ovim voljenim krstašima biće potrebna pomoć Džeka Mraza (Kris Pajn/ Milan Antonić), nevoljnog novog regruta koji bi radije uživao u zimskom danu nego spašavao svijet.

 

Od najudaljenijih dubina Sjevernog pola, preko krovova Šangaja i malenog grada u Novoj Engleskoj, Čuvari će se uključiti u epsku borbu protiv zavodljivo pokvarene babaroge Mrkija (Džud Lo/ Siniša Ubović), čije mahinacije da pokori svijet šireći strah po cijelom svijetu može da pobijedi samo snaga vjere... i magija Čuvara.

 

„Pet legendi“ su više od skupa omiljenih legendi iz djetinjstva, oni su grupa heroja sa izvanrednim sposobnostima. Kad zli duh, poznat pod nazivom Mrki, riješi da sruši sva naša voljena vjerovanja, besmrtne legende moraće po prvi put da udruže snage i zaštite nadu, vjerovanja i maštu koja živi u svima nama.

 

U ovoj epskoj 3D fantaziji/avanturi igraju Alek Boldvin kao Sjever (Dragan Vujić Vujke), Hju Džekmen kao Uskršnji Zeka (Bojan Lazarov), Ajla Fišer igra Vilu Zubić (Jelena Petrović), Džek Mraz je Kris Pajn (Milan Antonić), dok Mrkija igra Džud Lou (Siniša Ubović)


DA LI SE ONI MEĐUSOBNO POZNAJU?


Pre 14 godina, šestogodišnja kćerka Vilijama Džojsa, Meri Ketrin pitala je svog tatu da li su Djeda Mraz i Uskršnji Zeko prijatelji. To je bilo pitanje koje je zaintrigiralo ovog autora i ilustratora. Kad je malo razmislio, veselo je odgovorio „Da!“ i počeo da ispreda šarenolike priče za laku noć za Meri Ketrin i njenog mlađeg brata Džeksona, koji su slušali priče ne samo o dobrom starom Djeda Mrazu i Uskršnjem Zeki, već i o Džeku Mrazu, Vili Zubić, Pješčanku, Čovjeku na Mjesecu pa čak i o Babarogi. Kako su priče postajale komplikovanije, tako je Džojs počeo da uviđa njihov potencijal.

 

Danas, Džojs ima napisanu kolekciju od 13 priča u serijalu „Čuvari djetinjstva“ koje opisuju obiman folklor svakog lika – i ono što je iznenađujuće, ispostavilo se da su oni mnogo moćniji nego što je iko od nas mogao da zamisli. Oni su „kul, fantastični i pravi heroji,“ kaže Džojs. „Imaju ogromna carstva koja nadgledaju sve što rade, bilo da je to put po cijelom svijetu kako bi se u jednoj noći podijelili pokloni ili uskršnja jaja ili lete svake noći i skupljaju mliječne zube.“

 

S obzirom na njihovu jedinstvenu premisu, u Holivudu je postojala velika zainteresovanost za to da se Džojsove priče pretvore u igrani film, čak i prije nego što je knjiga izdata. Ali tek kad se susreo s čelnikom Drimvorksa, Džojs je znao da je našao pravi dom za svoje priče. Džojs jedva čeka da publika pogleda ovaj film. „Uzbuđen sam što će vidjeti likove koje svi dobro znaju i uz koje su odrasli na novi i herojski način,“ kaže on. 

 

„Ovo je svijet čiji će dio publika željeti da bude. Pun je avanture, drame, ali poseduje i humor. Svaki lik je nevjerovatno smiješan, kao i način na koji se međusobno peckaju i prepiru, a način na koji sarađuju na ovoj izuzetno važnoj misiji je zaista inspirativan,” kaže Remzi. „Do kraja filma nadam se da će se publika osjećati isto kao i mi, da su Čuvari upravo onakvi kakvi i očekujemo da heroji budu – impresivni, moćni i hrabri – ali u isto vrijeme i divni i pristupačni kao neki stari prijatelji,“ kaže Stajnberg.

 

„To što sam dobio priliku da se družim s ovim legendama u koje sam toliko vjerovao kao mali je sjajno. Mislim, mi smo sad ortaci. Toliko djece sanja o tome da se druže sa Djeda Mrazom i Uskršnjim Zekom i da vide kako oni rade to što rade. To je moj posao. To je ono što ja mogu da radim kad pišem moje knjige i gledam ovaj film – družim se s ovim likovima za koje sam, kao mali, mislio da su najkul likovi na svijetu. Od toga nema ništa bolje!“ kaže reditelj Džojs.