19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Septembar 2012 13:58

Pismo iz 1920. u Mostaru

Bosansko narodno pozorište Zenica započelo se svoju 63. pozorišnu i koncertnu sezonu gostovanjem na 37. mostarskom teatarskom festivalu autorske poetike u organizaciji Mostarskog teatra mladih 1974. Na otvorenoj sceni ispred Doma Armije u ponedjeljak, 3.9. zeničani su se predstavili mostarskoj publici sa predstavom „Pismo iz 1920.“ koja je rađena u koprodukciji s MESS-om i koja je autorski projekat Olivera Frljića, bosanca sa zagrebačkom adresom.

 

Ratom uništene zidine pomenutog Doma, zvuk zvona mostarskih crkvi, ezan sa munara i huk sjećanja koje Neretva nosi pomogli su glumcima da poruku koje „Pismo“ nosi prenesu još lakše i izravnije publici koja je željno očekivala ovu hit predstavu. „Da li je Mostar funkcionalan grad“, „Ko je srušio Stari most“, „Da li će se istočni i zapadni dio Mostara ponovo ujediniti“, „Da li su Mostarci ti koji dijele grad na dva dijela“, samo su neka od pitanja koja su glumci nasumično postavljali jedni drugima dajući direktne odgovore. Ovo su pitanja koja trebaju biti često postavljana ne samo u teatru, nego i u stvarnom životu tvrde posjetioci koji su sa oduševljenjem pratili predstavu.

 

Ovom teatarskom spektaklu na Neretvi prisustvovali su i umjetnici iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar, Kazališta lutaka Mostar, te kolege iz Vladičanskog dvora. „Predstave kao što je Pismo iz 1920. izuzetno su važne za bh. teatar i umjetnost uopće, jer one pokreću publiku. U Mostaru gdje je politička situacija takva kakve jeste ovakve predstave predstavljaju šamar i publici i onima koji takvu situaciju kroje. Zenička predstava je došla kao kruna i snaga koja je ohrabrila nas u MTM-u 1974., a drago nam je što večerašnja publika zapravo prava slika, ogledalo mostarskog stanovništva.“, rekao je Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih 1974.


Ovaj Frljićev autorski projekat do sada je pored mostarske pogledala publika u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Brčkom, Bihaću, Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Virovitici. „Vjerujemo da ćemo uskoro predstavu izvesti i u Banja Luci“, kažu u BNP-u Zenica. Gostovanje u Kragujevcu zakazano je za prvu polovinu oktobra, a trenutno se pregovara o gostovanjima u Kranju, Novi Sad, Subotici i Trstu.