19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Avgust 2012 03:43

Saradnja BNP-a i Vlade ZDK

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazim Begagić, u prostorijama Zeničko-dobojskog kantona se susreo sa premijerom Fikretom Plevljakom, te Mirkom Trifunovićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Pored generalnih dogovora o programskim i poslovnim planovima za nastupajuću 63. pozorišnu i koncertnu sezonu BNP-a, razgovaralo se i o osnivanju Dramskog edukativnog centra čije bi aktivnosti bile direktno vezane za BNP i produkcijska ostvarenja jednog od vodećih centara izvedbenih umjetnosti u BiH, a jedinog na području Centralne BiH.

 

Ovakav bi Centar bio osnovan u cilju dramske edukacije djece i mladih, ne samo u Zenici, nego u svim ostalim gradovima Kantona. Tokom nastupajuće sezone doći će do mnogih pozitivnih promjena u administrativnom radu i produkcijskim aktivnostima BNP-a Zenica, a to potkrepljuje i činjenica da su premijer i ministar zainteresovani za to da se neke premijerne izvedbe u toku sezone predstave i publici u drugim gradovima kantona u kojima postoje tehnički i prostorni uslovi za profesionalnu teatarsku produkciju.

 

Zvaničnici Kantona će u narednom periodu zajedno sa menadžmentom BNP-a pokušati iznaći rješenja i za olakšan pristup BNP-u osobama sa invaliditetom, a na putu je i rješavanje pitanja nabavljanja vozila koje bi znatno olakšalo svakodnevni rad ove najveće profesionalne ustanove kulture u Ze-do kantonu.