29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Maj 2012 12:20

Otvoren festival BH drame

Koncertom proslavljenog majstora klasične gitare Edina Kamazova i gudačkog kvarteta Krakovske filharmonije, u Zenici je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) otvoren jedanaesti festival bh. drame. Otvorena je i izložba scenskih radova bivšeg, dugogodišnjeg direktora zeničkog pozorišta i utemeljitelja Festivala bh. drame, preminulog Radovana Marušića.  Direktor Pozorišta Hazim Begagić ukazao je u obraćanju na tradiciju Festivala, kao nezaobilaznu činjenicu u teatarskom životu ne samo BiH, nego i cijelog regiona.


Biće izvedeno sedam takmičarskih predstava: 'To' Narodnog pozoršta Tuzla, 'Kad bi ovo bio film...' sarajevskog Narodnog pozorišta, 'Pismo iz 1920.' BNP-a, 'Prokleta avlija' u koprodukciji teatara iz Tuzle, Virovitice i Užica, beogradski teatarski projekti 'Bunar' i 'Hipermnezija' i 'Mrzim istinu' Teatra & TD iz Zagreba, te prateće predstave: 'Djeca sa CNN-a= ', 'Slučajevi' i 'Gospođa ministarka', a 21. maja, kada će Festival biti završen, biće dodjeljene nagrade, među kojima dvije nose imena po značajnim bh. pozorišnim umjetnicima: prva po dramskom piscu, Miodragu Žalici i druga, scenografska u spomen na Radovana Marušića.

 

U okviru Festivala, planirano je da bude održan omaž prvakinji BNP-a, preminuloj Radmili Prajninger, predstavljene knjige 'Bard sa Miljacke' Gradimira Gojera i 'Izabrana djela' Safeta Plakala, te otvorena izložba konceptualne umjetnosti zeničkog glumca i slikara Roberta Krajinovića.

 

Pogledajte galeriju sa otvaranja Festivala - klikni ovdje