19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Oktobar 2014 17:58

Pretresi i hapšenja u Zenici

Danas, 24.10.2014. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na osamnaest lokacija na području Zenice i na jednoj lokaciji na području Viteza.

Pretresi su nastavljeni u toku dana kada su nastupila i lišenja slobode lica prema kojim je ova akcija kodnog naziva „Golf“ i zavedena, a koja se sumnjiče za otuđenje putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje oružja i iznude. Inače, ova akcija je združena policijska akcija i pored Zeničko-dobojskog kantona sprovodi se i na području Srednjobosanskog kantona i Tuzlanskog kantona.
Pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija, vozila i pokretnih stvari na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Nadzor i rad policijskih službenika koordinira i prati tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za područje Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona, dok aktivnosti u Tuzlanskom kantonu prati i nadzire tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.
U akciji je angažovano preko stotinučetrdeset policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a akcija je usmjerena na lociranje i lišenje slobode  lica koja se sumnjiče za krađu putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i drugih krivičnih djela.

krim2

krim3
Policijski timovi su jutros na svim lokacija locirali lica koja su predmet akcije, ista stavili pod kontrolu, lišili slobode, a nakon izvršenih pretresa lica su privedena u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade lica će biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.
Aktivnosti koje su dosad poduzete u okviru ove akcije rezultirale su lišenjem slobode petnaest lica, pronađena su i oduzeta dva putnička vozila, određena količina opojnih droga, novca, oružja i municije, veći broj mobilnih aparata i sim kartica, dijelovi putničkih vozila, te alat za krivotvorenje oznaka na vozilima, kao i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela počinjenih od strane lica lišenih slobode.
Nastavljaju se aktivnosti policijskih timova koje se poduzimaju po nalozima i uputama tužilačkog tima Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji i rukovodi  aktivnostima koje se poduzimaju u okviru ove akcije na području  Zeničko-dobojskog kantona.

URED POLICIJSKOG KOMESARA