29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 22:15

Kazne za negiranje zločina

DOPUNOM Krivičnog zakona FBIH uvodi se zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici i svih pravomoćno presuđenih ratnih zločina u BiH. Kazna će biti uvedena osam dana od objavljivanja u Službenim novinama Zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH, odlučeno je na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

 

"Srž dopuna odnosi se na Glavu XV Krivičnog zakona /Djela protiv ustavnog poretka/ gdje se u članu 163. uz postojeći stav: Tko javno izaziva ili raspaljuje narodnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina, dodaje novi stav: Tko krivično djelo iz prethodnog stava, učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravomoćnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine", obrazložio je za Agenciju FENA predlagač Zakona Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu. 

 

Duvnjak je naglasio kako je negiranje pravomoćno presuđenog genocida u Srebrenici i svih ostalih pravomoćno presuđenih ratnih zločina u BiH "novi zločin, posebno prema nevinim žrtvama i njihovim obiteljima". Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno je uoči obilježavanja 19. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ponovo negirao takvu kvalifikaciju zločina. 

Povezani članci (by tag)