29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Decembar 2013 12:58

Imena uhapšenih u akciji SIPA-e

U združenoj operativnoj akciji kodnog naziva "Zenit“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), danas su, postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, izvršili pretrese objekata na osam lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, te slobode lišili šest osoba. 

Prema našim saznanjima, u kući u naselju Raspotočje uhapšeni su braća Ismet i Enes Gutlić, dok je u stanu u naselju Crkvice uhapšen Jasmin Ibraković. Izvršeni su pretresi na ovim, te drugim lokacijama, a u akciji su učestvovali službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

 

Uhapšeni su i Zeničani  Adnan Sadibašić i Salko Bešo, te Edina Šarić iz Gradačca. 


U pretresima je pronađeno i privremeno izuzeto oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed i smješe za miksanje droge, manja količina opojne droge skunk, četiri precizne digitalne vage, dva pištolja sa šest okvirova, 91 komad pištoljske municije, više mobilnih telefona i SIM kartica i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Akcija „Zenit“ nastavak je sinhronizirane operativne akcije suzbijanja međunarodne trgovine opojnom drogom, u okviru koje su u prethodnom periodu policijski organi Republike Hrvatske zaplijenili 3,2 kg opojne droge speed i 7 kg smješe za miksanje navedene droge koja je krijumčarena iz Kraljevine Holandije prema BiH, dok su nadležni organi Austrije zaplijenili oko 300 grama opojne droge skunk, koja je krijumčarena s područja BiH u Austriju. 

 

Danas su pretresi vršeni i u zeničkom selu Orahovica, jer je ranije u Hrvatskoj "pao" Ibrakovićev vozač Mensur Spahić u čijem kamionu je pronađena droga. Od tog trena klupko se počelo odmotavati. 

 



Za krijumčarenje ove droge sumnjiče se osobe lišene slobode u okviru današnjih aktivnosti SIPA-e i MUP-a ZDK. 

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, navodi se u saopćenju SIPA-e. 


akcija zenit 3akcija zenit 1