16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Novembar 2013 14:01

Alen Idrizi: istraga o zločinu

Dežurni tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Branislav Tomaš zatražio je, a sudija Unkas Arnaut odredio  jučer pritvor za Alena Idrizija (33), koji je u petak uvečer brutalno nožem zaklao oca Dževada (55). Prethodno je na Odjelu patologije Kantonalne bolnice Zenica obavljena obdukcija ubijenoga. 

 

Monstruozno ubistvo dogodilo se oko 18 sati, kada je Alen došao u porodični stan u ulici Ćurukovića put broj 1. Od komšija saznajemo da je prije nekoliko dana Alen polupao prozore i vrata u naletu bijesa te da je završio na Psihijatrijskoj klinici Kantonalne bolnice Zenica. Pušten je, navodno, prekjučer te je odmah po izlasku, prema prijavi policije, napao dvije studentice blizu svoje zgrade u namjeri da ih opljačka. 

 

Kako saznajemo, zločinu su prethodili svađa i naguravanje. Kada je Dževad vidio da je situacija izmakla kontroli, pozvao je suprugu, koja je bila vani, i kazao da se boji da će ga Alen ubiti. Ona je pozvala komšinicu sa sprata, koja je sišla i, otvorivši vrata, zatekla Dževada u lokvi krvi. Nakon toga joj je pozlilo i pala je. U međuvremenu, Alen je, ostavivši nož i tijelo ubijenog oca u stanu, krenuo van zgrade, krvave odjeće i ruku. Nedaleko od zgrade presrela ga je policijska patrola koja je na poziv da se dogodio zločin krenula ka njihovoj zgradi. Jedan od policajaca bacio se na Alena i savladao ga. 

 

Alena Idrizija jučer su, na zahtjev tužioca i policije, pregledali psihijatri Kantonalne bolnice Zenica i utvrdili da je svjestan i uračunljiv da bude ispitan o okolnostima ubistva. Oko 15.30 sati, po okončanju obdukcije, saslušao ga je tužilac Tomaš, koji je zatražio pritvor za osumnjičenoga. 

 

- Neposredno prije nego što će počiniti stravični zločin, Alen je vidio oca kako izlazi iz kladionice te je, najvjerovatnije, pomislio da ovaj ima novca kod sebe. Navodno je Dževad bio kod rodbine u Makedoniji te se vratio prije nekoliko dana - kazao nam je jedan od komšija. 

 

Ubica je odranije poznat policiji po nizu krivičnih djela, razbojništava, ali i kao narkoman, koji je dolazio na tretman odvikavanja u Detoks centru u Zenici.  Povremeno je odlazio na nepoznatu lokaciju u Banju Luku, gdje je, navodno, boravio, ali niko nije imao više detalja o tome. U KPZ-u Zenica bio je na izdržavanju kazne od šest godina i deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških ozljeda i razbojničke krađe. Kaznu mu je 2011. za godinu umanjio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, pa se Alen, uz primjene ostalih mjera umanjenja kazne, našao na slobodi. 


- Policija je desetak puta dolazila. Kad god se desi neka krađa ili neki narkoman napadne nekoga u parku, dolazili su Fafuli, kako su ga znali po nadimku, na vrata. Imao je društvo slično njemu, koje je često dovodio u stan, a time i privlačio policiju - kaže Idrizijev poznanik iz djetinjstva. Porodica Idrizi godinama je živjela u zeničkom naselju Blatuša, gdje je Alen i rođen, a nije poznato kada su se doselili u stan u naselju Crkvice, gdje se i dogodio zločin. 


- Alen je oca ubio s dva noža, koja su nađena u stanu. Zanimljivo je da nema uboda, što je karakteristično za nasilničko ponašanje, nego ga je bukvalno zaklao. Nakon što je uhapšen, on je pričao nesuvislo, očigledno nije pri zdravom razumu, jer mu se priviđaju čudovišta „nosonje“, kako ih on naziva, koja ga žele ubiti. Svi njegovi potezi ukazuju na to da ima ozbiljno psihičko oboljenje, najvjerovatnije zbog dugog konzumiranja droge - pojasnio nam je istražitelj uključen u istragu o zločinu.  Nije poznato gdje su se nalazili Dževadova supruga i drugi sin u vrijeme zločina, ali očevici tokom istrage potvrdili su da je jednoj komšinici Idrizijevih pozlilo nakon što je zatekla stravičan prizor u svom najbližem susjedstvu. Alen je uhapšen nekoliko minuta nakon zločina, nije pružao otpor, ali se i policajcima posve nesuvislo obraćao. 

 

- Dio komšija Alena zna kao izuzetno prijatnog i tihog mladića, a dio kao agresivnog i opasnog. Imao je česte promjene raspoloženja, na šta je sigurno utjecala droga. Nekoliko komšija iz okolnih zgrada imalo je neugodne situacije s traženjem novca, a nekima je pomagao da nose stvari. Od tog mladića moglo se sve očekivati, ali ne i da digne ruku na oca - kaže nam jedan od Alenovih komšija. 

 

aidr03