20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Novembar 2013 22:55

Izjašnjenje Zeničke grupe

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Sudu BiH Mirabela Čoker, Almir Helvida, Elmir Imamović, Nermina Klobodanović, Husein Selimović i Huso Mustafić, optuženi da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, danas su se izjasnili da nisu krivi.  Mirabela Čoker i Huso Mustafić, prema optužnici, osim za trgovinu drogom, terete se i za pokušaj ubistva, a Almir Helvida i Elmir Imamović i za izazivanje opće opasnosti. 

 

Podsjećamo, Mirabela je supruga Sulje Škapura koji je nedavno potpisao nagodbu s USKOK-om u Hrvatskoj te će ići u zatvor na 12 godina zbog trgovine drogom i jer je supruzi preko mobitela naredio da pobije članove suparničke dilerske skupine. Mirabela Čoker i ostali uhapšeni su u martu ove godine, a samo zahvaljujući činjenici da su pripadnici USKOK-a tajno snimali telefonske razgovore Škapura i drugih dilera marihuane iz BiH, spriječen je pokolj u Dusini u Zenici.  Škapur je u Hrvatskoj živio ilegalno nakon što je pobjegao iz BiH, gdje je trebao izdržavati trogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom.  U Zagrebu je živio s nevjenčanom suprugom Mirabelom Čoker.


KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale - FOTO 

 

Škapur je iz Zagreba uspostavio mrežu krijumčara marihuane koju je dovozio iz Makedonije i prodavao po Hrvatskoj. Početkom marta dogovorena je isporuka oko 14 kilograma marihuane, no tad su nastali problemi budući da su dvojica kurira Almir Helvid zvani Gargamel i Almir Imamović, jednostavno, prisvojili drogu te se automobilom iz Srbije, umjesto u Hrvatsku, odvezli u BiH. Problemi s kuririma počeli su dan ranije, 10. marta, kada su se u autu punom marihuane zaustavili u Srbiji jer nisu imali novca za gorivo. U večernjim satima vozači kuriri isključuju mobitele i Škapur počinje sumnjati u njih. Dan kasnije USKOK snima dramatični razgovor Škapura i Mirabele Čoker.

 

KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale - FOTO 

 

Snimljeni razgovor

 

Škapur kaže Mirabeli da zove ženu jednog od kurira.

 

Škapur: - Objasni joj to dok sve nije otišlo u kraj, jer će pasti mrtva glava bezveze. Ubit ću cijelu porodicu jer se to ne može oprostiti. Četrdeset hiljada maraka je to! Osobno idem u BiH, nabavite mi ronilačku opremu da preplivam Savu.

Mirabela: - Razmisli, bezveze ćeš napraviti pokolj i završiti u zatvoru.

Škapur (izvan sebe): - Preko ovoga se ne prelazi. Policiji se neću predati živ i zdrav. Zadnji metak je moj. Odlučuju da ipak Mirabela ode te otme Helvidovu suprugu i djecu. 

Mirabela: - Ako mu bude žena, zarobit ću i nju i djecu, a onda neka ga ona nazove i vrati mi moje.

Škapur: - Skupi još ljudi i da se dobro naoružaju. Slomljena Ruka kaže da su malo u deficitu s kadrom, ali ići će s tobom. Od Maloga uzmi 7,65 (pištolj, op. a.).

Mirabela: - Trebam li ponijeti i pancir ako ovi kreteni zapucaju?

Škapur: - Ne trebaš pancir. Neće oni pucati. Ne smiju. Ponesite i jednu pušku. I odmah ga rokni u stomak. Nemoj u pluća da odmah pogine, nego u stomak. Ponesite i kanistar benzina i zapalite im kuću, a nakon toga idite u Sarajevo kod Oka. Kasnije, oko 15 sati, sve se mijenja. Mirabela javlja iz BiH da je ranjena.

Škapur: - Gdje si ranjena?

Mirabela: - U nogu.

Škapur: - Ma nema veze. Ko puca sad?

Mirabela: - Pucaju i oni i mi.

Škapur (uzrujano): - Je l' imate kalašnjikov?

Mirabela: - Nemamo.

Škapur: - Kako nemate?

Mirabela: - Pa nismo ga mogli nabaviti.

Škapur govori supruzi da ide u auto, a na snimci se čuje Mirabelino vrištanje.

Škapur: - Šta je bilo?

Mirabela: - Pucaju u mene.

Škapur: - Sjedni u auto i bježi. Zovi policiju.

Mirabela: - Počeli su pucati čim smo došli na vrata. Huso je ranjen. Kroz pancir. Zovem policiju, ali ih ne mogu dobiti, stalno me izbacuje.


KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale- FOTO 


Ubrzo nastupa tišina, a SIPA-ini specijalci stižu u Dusine i u akciji koju su nazvali "Bela" hapse sve odreda.  Naime, naručena likvidacija pokrenula je policijsku akciju u kojoj je na području Hrvatske i BiH uhapšeno tada deset osoba i zaplijenjeno nešto manje od 40 kilograma marihuane. U vatrenom obračunu Almir Helvid, Mirabela Čoker i Huso Mustafić lakše su ranjeni.  U Zagrebu je hrvatska policija, osim Škapura, uhapsila i dilere Adisa Serhatlića, Samira Đukića i Muhameda Husića. Osim Škapura, nagodbe su potpisali i Đurkić i Husić te su osuđeni na po tri godine zatvora. Jedino Adis Serhatlić, kod kojeg je, navodno, pronađen kilogram marihuane, nije pristao na sporazumnu presudu pa je postupak protiv njega izdvojen.