28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 April 2013 11:00

Pritvor za Tabakovića i ostale

 

Odlučujući po prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva Travnik, sutkinja za prethodni postupak Kantonalnog suda u Novom Travniku, sinoć je odredila jednomjesečni pritvor za svih sedam osoba uhapšenih u akciji „Svitanje“ koju su proveli Federalna uprava policije, MUP RS , te MUP-ovi SBK i ZE-DO Kantona. 

 

Pritvor je određen  za Viktora Krištu (45) iz Busovače, Zorana Vareškića (55), Almira Kurića (35), Darka Šataru (37) svi iz Busovače, te za  Emira Tabakovića (22) iz Zenice, Peru Savića (46) i Duška B. (52), oba iz Šipova. Sve njih Kantonalno tužilaštvo Travnik tereti za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i neovlašteno posjedovanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

Uhapšene osobe dugo vremena bile su predmet opsežne istrage i tokom nekoliko mjeseci prikupljeni su brojni dokazi. Akcija je počela hapšenjem dvije osobe u blizini Novog Travnika od strane Jedinice za podršku MUP - a SBK, a nakon toga uslijedila su hapšenja i pretresi koje su izveli pripadnici FUP-a, MUP RS i MUP-a ZE-DO Kantona.

 

Prije nešto više od godinu dana u sličnoj akciji uhapšeno je 12 osoba koje su se bavile dilanjem droge od kojih je 11 osuđeno na zatvorske kazne, a jedna oslobođena.