28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 23 Mart 2013 20:20

Diverzije na Telemachov sistem

 

Uvažavajući poteškoće u korištenju telekomunikacijskih usluga koje su danas osjetili korisnici Telemacha, Telekabela i Art-Net-a  na području Zenice i gradovima koje pokriva Art-Net, ovim saopštenjem  želimo na adekvatan način pružiti informacije našim pretplatnicima  o stvarnom razlogu prekida u radu naših usluga. 



Nakon diverzija na mreži Telemacha na području Visokog i Sarajeva 19., 20. i 21. ovog mjeseca, po treći put u kratko vrijeme  počinjeno je slično nedjelo.

  

Dana, 23.03.2013. godine, u 10 sati i 11 minuta, na nepristupačnom šumskom terenu na području Kaćuni, između Busovače i Kiseljaka, od strane NN lica izvršeno je namjerno oštećivanje podzemnih vodova tvrtke Telemach prilikom čega je došlo do prekida optičkog voda kojeg koristi kompanija Telemach za povezivanje spomenutih gradova. Osobe koje su izveli ovo nedjelo i ostavili na nekoliko sati hiljade korisnika bez usluga telefona, interneta i digitalne televizije, dobro su bile upućene u mrežu Telemacha, jer je prekid izvršen u šumskom neprostupačnom području na način da je telekomunikacijska infrastruktura otkopana i oštećena tačno na mjestu spoja dvaju optičkih kablova, te nakon prekida, ponovno zakopana kako bi bilo što teže pronaći mjesto prekida.  

 

Kvar je brzom reakcijom tehničkih ekipa otklonjen u 15 sati i 30 minuta.

 

Ničim izazvani, otvoreni napadi na Telemach zadnjih nekoliko dana, primjer su necivilizirane i kriminalne borbe protiv onog za što se danas Telemach zalaže na tržištu BiH. Prije svega to je  stvaranje konkurentnog telekomunikacijskog okruženja, reguliranog od strane regulatora tržišta, koje štiti sve sudionike na tržištu, s ciljem ponude najboljih i povoljnijih usluga krajnjim korisnicima i njihovu mogućnost izbora koji ovisi isključivo o kvaliteti ponuđenih usluga i odnosa s korisnicima, a ne tome da li je nekom prerezan ili ne optički kabal. 

 

O navedenom događaju je obaviještena nadležna policijska uprava, a ubrzo ćemo o tome obavijestiti i RAK-u kao regulatora telekomunikacijskog tržišta, te više nadležne instance u BiH,  koji će nadamo se preduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na zaštiti imovine, investicija i telekomunikacijskog saobraćaja u BiH.

 

Izvinjavamo se svim našim pretplatnicima sa područja Zenice i Art-Net gradova pokrivanja koji zbog ovog događaja nisu u spomenutom periodu mogli koristiti naše usluge, te se iskreno nadamo što skorijem otkrivanju počinioca..

 

U Sarajevu, dana 23.03.2013 godine.

 

Vaš Telemach