29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Januar 2013 07:43

Prvo priznanje na suđenju Čagi

 

Optužena Selma Imamović (1982), rođena u Travniku, nastanjena u Busovači, sporazumno je priznala krivicu za počinjeno krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje, saopćilo je Tužilašto BiH. Sklapanjem sporazuma o priznavanju krivice, optužena je u cijelosti priznala izvršenje krivičnih djela za kojа je tereti optužnica Tužilaštva BiH od 7. maja 2012. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH 15. maja 2012. godine. 

       

 

Tužilac, branilac i optužena saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženoj Selmi Imamović uslovnu osudu - kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, te istovremeno odredi da kazna neće biti izvršena ako u roku od četiri godine optužena ne izvrši novo krivično djelo. Predložena kazna je u skladu sa ulogom optužene u izvršenju krivičnih djela koja su opisana u optužnici protiv "Fahrudina Čage i drugi." Optužena se, sklapanjem sporazuma, obavezala na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih u ovom predmetu, koje će dati na poziv Tužilaštva BiH i Suda BiH. 

 

Ovim sporazumom optužena potvrđuje da je upoznata sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. Ona istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora. Sklapanjem sporazuma optužena se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju joj, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.