28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Decembar 2012 09:14

Zatvor za maloljetnike u KPZ

 

U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica trenutno kaznu maloljetničkog zatvora izdržava 12 osuđenih osoba. Sada su svi stariji od 18 godina. Do sada su bili smješteni na prvom spratu u jednom krilu petog paviljona, u kojem je bilo 15 jednokrevetnih soba, a od prije koji dan su fizički potpuno odvojeni od drugih osuđenika.

 

- Shodno ranije donesenom planu koji se odnosi na potpuno odvajanje osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora od ostalih osuđenika, prije pet dana izvršen je premještaj invalida i ostalih osuđenih osoba iz dijela petog paviljona, a njegov krug je pregrađen limenom ogradom. Sada su osuđene osobe koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora fizički potpuno odvojene od ostalih osuđenika, kaže Nihad Spahić, direktor KPZ-a ZT-a Zenica. 

 

Kapacitet maloljetničkog zatvora sada je 31, s tim da imaju 23 jednokrevetne i četiri dvokrevetne sobe. Do sada u najvećem našem zatvoru nikada nije bilo više od 15 osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora, a nikada nijedan pravosnažno osuđeni maloljetnik nije vraćen sa kapije Zavoda zbog nedostatka kapaciteta.  Sve sobe nalaze se na prvom spratu, a prizemlje je namijenjeno za dnevne aktivnosti, trpezariju, sekcije i drugo. Do sada je utrošeno 39.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz federanog budžeta, a u saradnji sa federalnim Ministarstvom pravde i Vladom Federacije. Sve radove su izvršili zaposlenici Zavoda i osuđene osobe.

 

Sada će maloljetnici imati na raspolaganju 450 kvadratnih metara stambenog prostora, 100 kvadratnih metara fitnes-sale, te šetnicu i igralište površine 624 kvadratna metra. Radovi na igralištu i šetnici su u završnoj fazi.  S ciljem resocijalizacije, a imajući u vidu da se radi o osjetljivoj populaciji u KPZ-u Zenica, maloljetnici koji to žele pohađaju osnovnu ili srednju školu, s tim da ih je većina završila srednju, a u diplomi im ne piše da su školu završili u zatvoru zbog eventualne naknadne diskriminacije.  Pored toga, gotovo svi maloljetnici su radno angažovani i za to dobijaju plaću. Zavodske i vanzavodske pogodnosti imaju shodno stepenu izvršene resocijalizacije prema reklasifikacionim grupama i zakonskim propisima.

 

Mi.D./Oslobođenje