28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Oktobar 2012 18:44

Uhapšen kradljivac šahtova

U proteklom periodu ovlašteni službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su poduzimali opsežne, planske radnje na otkrivanju izvršilaca i dokumentovanju krivičnih djela krađe, koja su počinjena na području Zenice u proteklom periodu i u kojim krađama su predmeti otuđenja bili gusani poklopci i rešetke sa šahtova.

 

Prikupljajući operativna saznanja u cilju dokumenovanja izvršenih krivičnih djela i otkrivanja i pronalaska izvršilaca istih, od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici je indicirano jedno lice koje se dovodilo u vezu sa izvršenjem jednog broja navedenih krivičnih djela, nakon čega je isto dana 24.10.2012. godine, u prijepodnevnim satima, lišeno na području Zenice, a radi se o licu K.S., rođenom 1983. godine iz Zenice.

 

Nakon lišenja slobode, nad licem je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je isto zadržano u službenim prostorijama, a paralelno sa ovim aktivnostima, ovlašteni službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su na području Srednjobosanskog kantona, tačnije na području iz nadležnosti Policijske stanice Busovača, pronašli i oduzeli 15 komada gusanih rešetki i poklopaca, a koji predmeti najvjerovatnije potiču iz krivičnih djela krađe počinjenih od strane navedenog lica i izvršenih na području Zenice. Otuđeni predmeti su pronađeni prilikom poduzimanja operativnih mjera i radnji i rezultat su kontinuiranog rada i praćenja na terenu.

Lice Kapetanović S., rođeno 1983. godine iz Zenice, se sumnjiči da je izvršilo više krivičnih djela „ Krađa“ iz člana 286. KZ FBiH, te je dosadašnjim radom ovlaštenih službenika zadokumentovano 9 krađa počinjenih od strane navedenog lica. Kako je utvrđeno izvršenom kriminalističkom obradom i drugim operativnim mjerama i radnjama, lice K.S. je u periodu od 25.09. do 22.10.2012. godine, na području Zenice, u više navrata, u kasnim noćnim satima, kada je na gradskim ulicama manje pješaka i učesnika u saobraćaju, vozeći se svojim putničkim motornim vozilom, uočavalo pogodna mjesta na kojim se zaustavljalo i otuđivalo gusane poklopce i rešetke sa šahtova, sa namjerom da iste proda te ostvari protivpravnu imovinsku korist. Kako je utvrđeno K.S. je otuđene predmete prodavao na području Srednjobosanskog kantona, gdje su isti i pronađeni od strane ovlaštenih radnika.

 

U sklopu aktivnosti koje su poduzimane na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela a nakon izvršene kriminalističke obrade, navedeno lice je ispitano u službenim prostorijama na okolnosti koje mu se stavljaju na teret, te će nakon prikupljenih obavještenja i dokaza, od strane Policijske uprave I u Zenici, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv lica K.S. biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršioca, na nadležnost i dalje postupanje.

Aktivnosti policijskih službenika na dokumentovanju svih drugih evidentiranih slučajeva otuđenja poklopaca i rešetki sa šahtova se nastavljaju.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA