16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Decembar 2014 01:52

Kinezi će investirati i u Zenici

Li Keqiang, premijer Kine, rekao je da je Bosna i Hercegovina postala dobar prijatelj Kine i dobar partner u srednjoj i istočnoj Evropi. - Brz razvoj naših bilateralnih odnosa postavio je čvrstu političku osnovu za našu pragmatičnu saradnju - rekao je Keqiang   u intervjuu za Oslobođenje. On će danas u Beogradu učestvovati na samitu premijera 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Kine, gdje će učestvovati i delegacija BiH.

 

- Termoelektrana Stanari je prvi projekt u saradnji između Kine i zemalja SIE, izgrađen u okviru specijalne kreditne linije od 10 milijardi američkih dolara. Ove godine, kineske kompanije su pobijedile na tenderu za Blok 7 na Termoelektrani u Tuzli i za kombiniranu toplanu elektranu u Zenici. Zadovoljni smo sa trenutnom saradnjom i puni očekivanja za budućnost. Naredne godine, obilježit ćemo 20. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Kineska strana je spremna da ugrabi priliku i radi, uz zajedničke napore sa Bosnom i Hercegovinom da potpuno iskoristimo potencijale naše pragmatične saradnje i proširimo oblasti saradnje kroz bliže razmjene, kako bismo podigli naše bilateralne odnose na viši nivo, na aktivniji i postojaniji način - kazao je premijer Kine.

 

Govoreći o tome kako se saradnja Kine i zemalja SIE može uskladiti sa nastojanjima izgradnje partnerstva za mir, rast, reforme i civilizaciju između Kine i EU i kineskom inicijativom "Pojas i Put",premijer je rekao  da je Kina  konkretnim akcijama podržala zemlje SIE u ubrzanju njihovog sopstvenog razvoja i promicanju sveukupnog razvoja EU.

 

- Kina oduvijek čvrsto podržava proces evropskih integracija i nada se da će vidjeti ujedinjeniju i prosperitetniju Evropu. Kina razumije političku volju zemalja SIE da se pridruže EU i poštuje njihov samostalni izbor. Kina je konkretnim akcijama podržala zemlje SIE u ubrzanju njihovog sopstvenog razvoja i promicanju sveukupnog razvoja EU. Kina i EU, najveća zemlja u razvoju i najveća grupacija razvijenih zemalja trenutno u svijetu, dijele rastuće zajedničke interese i produbljuju svoju uzajamno korisnu saradnju. Imamo puno povjerenje u budućnost razvoja, odnosa između Kine i Evrope - rekao je Keqiang

 

Specijalna kreditna linija od 10 milijardi američkih dolara i Investicijski fond za saradnju Kine i zemalja SIE, kako kaže,  ponudili su efektivna rješenja za finansiranje za kompanije iz zemalja SIE. Nekoliko velikih projekata, kao što su Termoelektrana Stanari u Bosni i Hercegovini, most Mihajlo Pupin u Beogradu, autoput Bar - Boljare u Crnoj Gori, te željeznička pruga Budimpešta - Beograd, smatra on, zasigurno će osnažiti lokalni razvoj i donijeti korist mještanima.

 

- Očekuje se da će trgovina između Kine i zemalja SIE ove godine premašiti 60 milijardi američkih dolara, prvi put. Proizvodi iz zemalja SIE ulaze u sve više i više prosječnih domaćinstava u Kini. Preliminarni statistički podaci pokazuju da skoro 1.000 kompanija iz zemalja SIE posluje u Kini.