28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Decembar 2014 05:21

Otkup gljiva i smreke

Nakon povratka u posao sa malinama i jagodičastim voćem, bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je pokrenula otkup i preradu gljiva i plodova smreke.


Ovih dana sa njemačkim partnerom dogovoren je izvoz oko 40 tona šumskih gljiva i plodova smreke na tržišta Njemačke, Slovenije, Italije i Francuske. Od 200 domaćih kooperanata sa područja Goražda u ovogodišnjoj sezoni otkupljeno je oko 20 tona osušenih gljiva sorti vrganja i crne trube, kao i 20 tona šumske smreke.
„U periodu koji je pred nama širit ćemo broj otkupnih mjesta i pravit ćemo dogovore sa zadrugama. Plan je da Klas u idućoj godini poveća broj kooperanata na 600, te da se otkup proširi na sve opštine na kojima uspijevaju gljive i smreka, sa fokusom na010 copy područja Srednje Bosne, Podrinja, i Istočne Bosne, što ukupno obuhvata 20 bosanskohercegovačkih općina“, riječi su direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo, Rusmira Hrvića.

Na taj način steći će se uvjeti za otkup 50 tona suhog vrganja u idućoj godini, 20 tona suhog srijemoša – divlji luk, 2 tone suhog smrčka, i 100 tona ploda smreke.

Plan povećanja otkupa, podrazumijeva i povećanje kapaciteta, zatim broja radnika za preradu i za nabavku sirovine.

Klas – hrana puna ljubavi!