20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Novembar 2014 03:45

Izgradnja-invest u opasnosti

Radnici zeničkog građevinskog preduzeća Izgradnja-Invest mogli bi doživjeti sudbinu mnogih drugih radnika čije su firme otišle u propast. Hoće li ovaj nekad ugledni kolektiv ipak moći prevladati probleme?

 

Šest radnika građevinskog preduzeća „Izgradnja-Invest“ iz Zenice još prošle godine steklo je uvjete za penziju, čime je njihov radni odnos okončan. Međutim, zbog neuvezanog radnog staža još ne uživaju u zasluženoj penziji. Prilikom izgradnje glavne gradske magistrale postignuta je saglasnost da se uime naknade za preuzeto zemljište sredstva usmjere za uplatu doprinosa i penzijsko-invalidskog osiguranja. Iako se većina sudionika složila s ovim načinom izmirenja duga za doprinose, problemi su pojavili zbog spornog duga od 146.000 maraka prema Upravi za indirektno oporezivanje.

 

"Sa svoje strane činimo sve, čak se eksponiramo uime tih firmi prema fondu PIO i Poreskoj upravi da nam omogući da za radnike uplatimo doprinose kako bi konačno mogli biti penzionisani. U protivnom, njihova sudbina je jako naizvjesna", ističe Hazbo Ličina, direktor Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina. Općina bi, zbog svega, za ustupljeno zemljište mogla dodijeliti drugo, čime bi radnici ostali bez penzija, a Uprava za indirektno oporezivanje bi onda još sačekala na naplatu. Za ovaj problem postoji rješenje, ako bi konačno država radnika koji privređuje stavila na prvo mjesto i spriječila, dok još nije kasno – proteste, bijedu, tužbe i stvaranje novih socijalnih slučajeva.


(Federalna.ba)