29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Novembar 2014 04:00

Televizori moraju biti štedljiviji

Televizori sa velikim ekranima u Evropskoj uniji (EU) moraće da budu štedljiviji kako bi odgovorili na zahtjeve energetske efikasnosti. Zahvaljujući njima će, očekuju u Briselu, potrošači godišnje plaćati oko osam milijardi eura manje račune za struju. Novi zahtjevi za energetsku efikasnost za televizore važiće i za kompjuterske monitore, koji se sve više koriste i za gledanje TV programa, a kasnije će biti uvedeni i za druge kućne aparate. 


Godišnje se u EU, prema podacima za 2011., proda više od 60 miliona televizora i 16 do 17 miliona kompjuterskih monitora. Nakon što su slični propisi o energetskoj efikasnosti za usisivače nedavno izazvali burnu reakciju javnosti, planirani propisi za TV ekrane poslužiće kao test za nove standarde ekodizajna za tostere, fenove i "ketlere" koji će biti objavljeni naredne godine. 

 

Novi standardi za televizore, koji će početi da važe najranije u junu 2016., biće znatno strožiji po pitanju trošenja energije od važećih kojima je predviđeno samo mjerenje energetske efikasnosti unutrašnjih komponenti. Udruženja proizvođača televizora nisu željela da komentarišu najavljene zahtjeve veće energetske efikasnosti prije nego što se konsultuju sa članicama. 

 

Televizori su zaslužni za do deset odsto potrošnje struje u domaćinstvima u EU, i njihov udio u potrošnji raste posljednjih deset godina. Tome dijelom doprinosi trend na tržištu da ekrani budu veći i da imaju dodatne mogućnosti, poput povezivanja na internet. Od značaja je međutim i činjenica da ljudi sve više gledaju TV. Prema nekim istraživanjima, potrošnja struje evropskih televizora jednaka je ukupnoj potrošnji stambenog sektora Švedske i Portugalije zajedno. Novi propisi uključiće i zahtjeve koji se tiču korištenja resursa, kao i one koji će obezbijediti da se što veći broj komponenti televizora reciklira. Za razliku od LED televizora, kojih je sada najviše na tržištu, energetski neefikasne plazme će biti izuzete iz odredbi o ekodizajnu jer su proizvod koji nestaje sa tržišta. 

 

EU je postavila cilj da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do 30 odsto. Pored jakih usisivača, još oko dvadesetak malih kućnih aparata moglo bi da nestane sa tržišta. 

        Među tim proizvodima su i fen, čajnik i kosilica za travu.