28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Oktobar 2014 03:04

Volontirati će 1.000 srednjoškolaca

Više od 1.000 učenika iz 142 srednje škole 31. oktobra će raditi na jedan dan u 150 institucija, firmi i organizacija u 63 grada iz cijele BiH kako bi stekli prvo radno iskustvo. 

Ove aktivnosti će se provoditi u okviru projekta Udruženja Infohouse „Volonitiraj Kreditiraj 2014.“, koji već osmu godinu organizira „Socijalni dan“ - dan kada poslodavci zapošljavaju srednjoškolce na jedan dan. 

 

- Ovo je veoma koristan projekat za srednjoškolce s obzirom na to da praktična nastava ne postoji ni u jednoj srednjoj školi u BiH. Oni kroz projekat imaju priliku da rade poslove za koje se školuju i na taj način vrednuju volonterizam - istakla je na današnjoj pres-konferenciji projektna koordinatorica Dalila Bavčić. Ukazala je na činjenice da je stopa nezaposlenosti mladih iznosi 60 posto, 40 posto mladih želi otići iz BiH, dok 80 posto mladih je nezadovoljno obrazovnim sistemom jer im ne daje znanje i vještine koje bi im bile od velike pomoći pri zapošljavanju u struci. 

 

Ove godine, kako je kazao, koordinator projekta za Istočno Sarajevo Filip Matić, velika je zainteresovanost kako srednjoškolaca tako i poslodavaca za „Socijalni dan“.  Tako će 31. oktobra JP „Komunalno Brčko“ zaposliti 60 učenika, BH Telecom 48, JP Elektroprivreda BiH 45, Konzum 35, Grad Bijeljina 30, UniCredit banka, Općina Bihać, Arcelor Mittal Zenica i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ po 25 učenika, KJKP „Pokop“, Hypo Alpe Adria banka i Zovko osiguranje po 20 učenika. 

 

- Velika je stvar da srednjoškolci znaju da neko misli na nas - rekao je Matić.