28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Septembar 2014 13:54

Zenički burek u Istanbulu

Na 26. Međunarodnom festivalu kulture Katibim u Istanbulu napravljen je najveći zvrk bosanskog bureka na svijetu od 100 kilograma brašna i 90 kilograma mesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Četiri kuharice, koje su došle iz Bosne i Hercegovine, u Istanbulu su skoro cijeli dan pravile najveći zvrk bosanskog bureka na svijetu. Kuharice su od 100 kilograma brašna i 90 kilograma mljevenog mesa smotali burek koji su ispekli u 60 pravougaonih tepsija. Burek su, nakon što se ispekao, poredali na stol od 25 kvadratnih metara.

U ovom nesvakidašnjem prizoru uživao je veliki broj gostiju i posjetilaca. Svi oni su imali priliku da probaju po komad bosanskog bureka.

U pravljenju najvećeg bosanskog bureka na svijetu korišteno je još 35 kilograma luka, četiri kilograma bibera, tri kilograma soli, 20 litara ulja i po pet kilograma margarina i jogurta.

Organizator ovog nadasve zanimljivog poduhvata je bosanskohercegovačka Asocijacija “Mostovi prijateljstva” iz Zenice.

Predsjednik Asocijacije Jasmin Imamović je izjavio kako njegovo udruženje planira organizirati još sličnih aktivnosti.

“Općina Zenica i Općina Uskudar su pobratimske općine. Želimo organizovati još ovakvih aktivnosti. Ovo je uistinu lijep festival na kojem smo imali priliku izložiti i bosanski burek. Mi smo na ovom festivalu napravili najveći bosanski burek na svijetu. Vjerujem da je ovo rekord. Cilj nam je da uđemo u Guinnessovu knjigu rekorda”, kazao je Imamović.