29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Septembar 2014 04:47

Klaster metalaca ZDK

U organizaciji Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i JP Termoelektrana ˝Kakanj˝ predstavnici Klastera metalnog sektora Zeničko-dobojskog kantona su posjetili kompaniju Termoelektrana Kakanj, u kojoj je u toku planirani kapitalni remont bloka 7, snage 230MGW. Na ovom remontu radi više od 20 izvođača radova, većinom domaćih firmi sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

 

Posjeta predstavnika Klastera je imala za cilj međusobno upoznavanje sa poslovnim planovima i potrebama Termoelektrane Kakanj, proizvodno-uslužnim kapacitetima članova Klastera te sagledavanje sveukupnih mogućnosti poslovne saradnje. Domaćini, predstavnici Termoelektrane Kakanj na čelu sa direktorom, gospodinom Hasanom Čauševićem iskazali su puno razumijevanje za interes članova klastera i na sveobuhvatan način predstavili planove i potrebe Termoelektrane Kakanj, naglašavajući da je generalno opredjeljenje Termoelektrane Kakanj da sve poslove za njene potrebe prvenstveno izvode domaće kompanije koje za to imaju potrebno iskustvo i reference. S tim u vezi, predstavnici Klastera su domaćine upoznali sa razlozima osnivanje Klastera. Imajući u vidu svu ozbiljnost, težinu i posljedice poslovne problematike i uposlenosti kapaciteta u metalnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona, ocjena je da radi prevazilaženja prisutnih prepreka u pojedinačnom i zajedničkom poslovanju, povećanju konkurentnosti i uspješnijeg uključivanja u tržišne tokove na domaćem i stranom tržištu, zahtjeva i opravdava zajedničko djelovanje domaćih kompanija sa područja ovog Kantona na interesnoj osnovi putem Klastera.

 

Klaster koji su dobrovoljno pri Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona osnovale kompanije Krivaja metali Zavidovići, Duzel-group-J Žepče, RM-LH Zenica, Metalno Zenica, Rudstroj Kakanj i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona je otvorenog tipa i bez ikakvih finansijskih obaveza po osnovu članstva i mogu mu pristupiti novi članovi koji za to iskažu interes, a u toku je postupak priključenja novih članova. Članovi Klastera su potpuno ravnopravni u raspravljanju i donošenju svih odluka. Slične poslovne posjete članova Klastera će biti organizovane i drugim velikim proizvodnim sistemima koje imaju potrebe za uslugama članova Klastera. U toku su aktivnosti na izradi posebne publikacije o poslovnim mogućnostima i referencama članova Klastera koja će biti prezentirana na 11. međunarodnom sajmu ZEPS INTERMETAL 2014. 


P R E D S J E D N I K

doc.dr.sci. Šefkija Botonjić, s.r.