28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Septembar 2014 22:31

Zahtjevi rudarskog sindikata

Mnogo je pitanja bez odgovora u vezi s nesrećom u jami Raspotočje zeničkog rudnika u kojoj je poginulo pet rudara, a najvažnije je jesu li životi rudara mogli biti spašeni. Znalo se da je ovo jama visokog rizika, osim po tome što je metanska i zbog čestih udara.  

 

Kako je za „Avaz“ potvrdio Džemo Šalja, predsjednik Sindikalne podružnice pogona Raspotočje, samo u posljednjih nekoliko mjeseci u ovoj jami bilo je pet gorskih udara različitog intenziteta! Bez javnosti Najjači je bio krajem marta, kada je povrijeđeno 11 rudara, od kojih dvojica teže. Šalja potvrđuje da o svim udarima javnost nije obaviještena, ali da su stručnjaci izlazili na teren, te da je općepoznato da su uvjeti i rad u jami Raspotočje na ivici humanih i visokog rizika.

 

Ističe i da je briga o rudnicima bila bolja da bi zasigurno i posljedice katastrofe bile manje. - Svi znaju u kako teškim uvjetima radimo, a ja sam, kada je bila nesreća u martu, ministru Erdalu Trhulju kazao da bez ulaganja nema sigurnosti. Mi smo u posljednje vrijeme dobili 22 miliona KM investicija, ali u materijalu, to je nedovoljno i ovakve katastrofe su se mogle očekivati. I mi, kada sutra krenemo u jamu, ne znamo hoćemo li se živi vratiti - naglašava Šalja.

 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH, u razgovoru za „Avaz“ kaže da nijedan ljudski život nema cijenu, ali da se zna koliko košta sigurnost u rudnicima, o čemu je vlast trebala voditi računa. Ono što je do sada ulagano, a to je oko 80 miliona KM na sedam rudnika u FBiH, nije ni blizu stvarnih potreba. - Samo u Raspotočje i Stranjane potrebno je uložiti minimalno po 150 miliona KM kako bi se stvorili optimalni uvjeti rada. Svaki ljudski život je vredniji od bilo čega što se novcem može platiti, a to bi trebali shvatiti oni koji odlučuju o tome - kaže Husić. Nalazi inspekcije Ističe da u ovom trenutku ne može kazati ko je odgovoran za smrt petorice rudara, no naglašava da Sindikat nikada nije od tužilaštva ili neke druge institucije dobio izvještaj o istrazi o dosadašnjim brojnim rudarskim nesrećama.

 

- Ali, sada ćemo tražiti da nam se dostave nalazi inspekcije. Također, želim poručiti svima onima što misle biti u vlasti da samo oni koji imaju namjeru investirati u rudnike i to potkrijepe konkretnim prijedlogom imat će našu podršku. Jer, ni mi nismo više oni rudari iz 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća - naglašava Husić.   Dođu, uslikaju se i odu Šalja potvrđuje ranije ocjene stručnjaka iznesene u medijima da je glavni krivac lošeg stanja u rudnicima politika na vlasti, koja je upravljanje rudnicima i ljudskim životima prepustila podobnim, te nije osigurala ni minimum potrebne opreme i uvjeta za rad. - Ono što predstavnici vlasti uglavnom rade jeste to da dođu kada su ovakve nesreće, uslikaju se odu i zaborave nas. Tako je bilo uvijek do sada. Možda će ovaj put zbog izbora dolaziti koji put više, ali uvijek do sada su se oglušili o naše zahtjeve i vapaje - kaže Šalja.  

 

Zahtjevi sindikata

da rudarska inspekcija do kraja završi posao i nalaze o nesreći dostavi Sindikatu

da stručnjaci studiozno ispitaju uvjete u jami Raspotočje da se pod hitno osiguraju bolji uvjeti rada rudara

da se iznađe sigurnija metoda iskopavanja uglja u Raspotočju

da se osiguraju značajnije investicije u rudnike da Uprava rudnika i „Elektroprivreda BiH“ pomognu porodicama stradalih

da se stipendiraju djeca poginulih rudara ili, ukoliko žele,

da se zaposle u rudniku

da se vlasti ne ogluše o ove zahtjeve, od kojih ih je većina upućivana i ranije

 

Nova strahovanja Iako je jama Raspotočje izuzetno rizična za rad, saznajemo da rudari, ipak, strahuju da bi moglo doći do njenog zatvaranja, jer bi čak njih oko 500 ostalo bez posla. -