19 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 00:27

Zenici 570 hiljada KM

Vodostaj rijeka na području ZDK je u blagom porastu, ali za sada nema opasnosti od poplava. Svi regionalni i većina lokalnih puteva su prohodni, međutim kiša koja neprekidno pada otežava njihovo održavanje posebno na kritičnim tačkama u općinama Zenica i Žepče. Iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozoravaju na potrebu poduzimanja mjera zaštite od poplava. U međuvremenu ta Agencija je osigurala oko 2,5 miliona maraka za saniranje posljedica majskih i augustovskih poplava u ZDK.

 

Namjenska sredstva u iznosu od 2,5 miliona maraka najvećim dijelom bit će utrošena za saniranje obala rijeke Bosne. Osigurana su nakon rebalansa finansijskog Plana Agencije za vodno područje rijeke Save i direktno će biti doznačena ugroženim općinama.

 

"Smatramo da će općina to najbolje učiniti i najefikasnije i najbrže jer ipak nas koče određene zakonske odredbe, Zakon o javnim nabavkama, a ako je općina proglasila vanredno stanje onda taj ide ubrzani postupak" - izjavio je Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

 

Uz općinu Zenica koja će dobiti 570 000 maraka, značajan iznos od oko 510 000 maraka je osiguran i za Maglaj. Ocjena je da je su te dvije lokalne zajednice pretpjele najveće štete od poplava, ali i da su devastacije na koritu rijeke Bosne na tim područjima najveće.

 

"Radi se konkretno o projektu koji je već u toku to je obaloutvrda na dijelu općine odnosno u mjesnoj zajednici Kosova, 79 000, radiće se lijeva obalo utvrda rijeke Bosne od mosta prema školama upravo da zaštiti grad, nekih 250 000 maraka, čišćenje naplavina nekih 90 000 maraka i sanacija i regulacija obale na ulasku u grad Maglaj takodjer 90 000 maraka" - navodi Mehmed Mustabašić, načelnik općine Maglaj.

 

Na značajna sredstva mogu računati i općine Zavidovići, Kakanj i Visoko gdje se već realiziraju projekti sanacije obla rijeke Bosne, osnodno Krivaje. Iz Agencije napominju da bi i za saniranje posljedica poplava rijeka druge kategorije kao i uredjenje njihovih obala trebala biti osigurana sredstva iz vodnih naknada kojima raspolažu kantoni, jer su upravo bujične vode tih rijeka napravile najveće štete u augustovskim poplavama.