22 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Juli 2014 03:00

Kinezi sve prisutniji u BIH

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je u prvom polugodištu 2014. uvezeno 79.907 tona kineske robe iz Kine i drugih zemalja, dok su u istom periodu lani uvezene 60.283 tone ove robe. Kada je u pitanju uvoz kineske robe samo iz Kine za šest mjeseci je na tržište BiH plasirana roba u vrijednosti 269 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu njena vrijednost iznosila 126 miliona KM. Struktura uvezenih kineskih proizvoda je veoma šarolika, a najveći dio se odnosi na robu široke potrošnje.Dok kineska roba sve više zatrpava tržište BiH, izvoz u Kinu je simboličan. Iz BiH je u prvom polugodištu na kinesko tržište izvezena 5.591 tona robe vrijednosti šest miliona KM.

 

- U istom periodu 2013. godine iz BiH je direktno u Kinu izvezena roba u količini od 3.293 tone, čija je vrijednost iznosila pet miliona KM - kazao je Kovačević i dodao da u Kinu najviše izvozimo drvo, građu, mrki ugalj i kamene blokove. Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da je sve veći uvoz kineske robe posljedica pada platežne moći stanovnika, koji se zbog toga odlučuju za kupovinu jeftinih proizvoda.

 

- Cijena kineske robe je prihvatljivija u poređenju sa cijenom robe iz drugih zemalja, a niža je čak i od cijene domaćih proizvoda, zbog čega stanovnici sve više kupuju te proizvode, iako je njihov kvalitet veoma loš - kazao je Petrović. On je naglasio da do sada nisu imali pritužbi na kvalitet robe iz Kine, jer kupci znaju da je ta roba loša.

 

- Potrošači znaju šta kupuju i zbog cijene se svjesno odlučuju za robu lošeg kvaliteta. Nekvalitetna i jeftina roba uvoziće se u BiH sve dok platežna moć stanovnika ne krene uzlaznom putanjom - istakao je Petrović. U BiH se često pokušava uvesti i falsifikovana roba, odnosno kopija poznatih svjetskih brendova.

 

- Ukoliko otkrijemo pokušaj uvoza robe koja je falsifikat poznatih svjetskih brendova, zaustavljamo pošiljku i pozivamo ovlašćenog zastupnika za uvoz konkretne robne marke, koji potvrđuje da li je riječ o falsifikatu - rekao je Ratko Kovačević.