29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Juli 2014 20:52

Banke ne daju novac Vladi

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona u ostavci Munib Husejnagić (SDP) i ministrica finansija Sabina Heljić (NSRzB), prilikom donošenja odluke o dodatnom kreditnom zaduženju za 40 miliona KM, zastupnicima Skupštine ZDK isticali su da ZDK nije puno zadužen, ali istog mišljenja nisu i banke.  Naime, na raspisani javni poziv za tri LOT-a kredita od 16,1 milion KM, za koji su saglasnost dobili pri usvajanju ovogodišnjeg budžeta, stigla im je samo jedna ponuda. Zbog žalbenog roka, nije moguće saznati i koja se banka javila. 

 

-Bile su dvije, ali je jedna validna. Radi se o LOT-u na 5 miliona KM, koje bi ZDK, uz grejs period od godinu dana i kamatnu stopu 4,75 posto, vratio u naredne tri godine- ističe ministrica Heljić, koja dodaje da će već naredne sedmice raspisati novi javni poziv, na koji očekuje puno više ponuda. Nije joj, kaže, jasno zašto se banke nisu javile, jer smatra da budžetski prihodi ZDK-a od 240 miliona KM mogu osigurati redovnu otplatu kredita. 

 

-Na isti ćemo način realizirati i kredit od 30 miliona KM, a od IKB-a smo već uzeli 10 miliona KM za isplatu plaća, što nam je odobreno prekoračenjem po računu- ističe Heljić. Ona najavljuje da će danas na sjednici Vlade ZDK ponuditi rebalans budžeta, koji je usvojen na 291.431.620 KM, a koji će biti manji za 5-6 miliona KM. Budžetski korisnici, njih 8.087, nakon što su prošle sedmice dobili plaće za maj, danas će, kako najavljuje Heljić, dobiti i plaće za mjesec juni. Kako Vlada ZDK nije realizirala odobrene kredite, sve upućuje da su opozicioni zastupnici, pogotovo iz SDA, bili u pravu kada su tvrdili da novca za plaće ima i da će kredit samo poslužiti za dobivanje poena u nastupajućoj predizbornoj kampanji Vladi ZDK, u kojoj ključnu ulogu ima SDP.  Budžetski prilivi s jučerašnjim danom su bili tačno 125.498.414 KM, što je preko 35 miliona KM manje od plana (mjesečni prilivi oko 24,1 milion KM), ali su približno na novou od prošle godine, kada plaće nisu kasnile.   


AVAZ