02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Juli 2014 22:46

KBZ: novac, pa opravka

Kompanija Siemens, koja je bila isporučilac medicinske opreme Kantonalnoj bolnici Zenica, nastaviti će sa popravkama i održavanjem CT aparata, MR uređaja, rentgentske i drugih uređaja i opreme, od kojih su neki uređaji zbog kvara već više mjeseci van funkcije. 

 

To je dogovoreno na današnjem sastanku Vlade ZDK, predstavnika Siemensa i Kantonalne bolnice na kojem je razmatrana problematika dinamike izmirenja međusobnih obaveza po osnovu otplate i održavanja medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici. 

 

Predstavnici Vlade su zastupnicima „Siemensa“ obrazložili situaciju sa punjenjem budžeta koja je dosta složena, jer veliki broj preduzeća zbog posljedica poplava ne radi i time ne uplaćuje svoje obaveze iz kojih se finansira kantonalni budžet. Istaknuto je da Vlada ZDK ima namjeru ispuniti svoje obaveze prema ranije potpisanom sporazumu sa „Siemensom“, ali je trenutno punjenje budžeta mnogo manje u odnosu na planirano. 

 

Dogovoreno je da će se do kraja ove sedmice jedan dio sredstava uplatiti na račun „Siemensa“ uz uslov da ova firma odmah potom pristupi popravci CT i drugih aparata, koji su trenutno u kvaru. Isto tako, dogovorena je dinamika isplate i preostalih rata za ovu opremu, uz potrebno razumijevanje situacije i uvažavanje činjenica vezanih za punjenje budžeta Kantona.