28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 02 Juli 2014 15:51

Obustava rada u Rudniku Stranjani

U jami Stranjani, zeničkih Rudnika mrkog uglja, došlo je do povećanog razvijanja oksidacionog procesa u širem dijelu jame, što je prouzrokovalo prekid svih redovnih poslova na proizvodnji uglja i izradi rudarskih prostorija. Nekontrolisani proces oksidacije pojavio se na dubini od 550 metara jame Stranjani i nakon što se zbog svog obima, ali i povećanja ugljendioksida nije mogao efikasnije kontrolisati došlo je do potpune obustave proizvodnje. 

 

Direktor Esad Čivić kazao da je do oksidacije došlo iz dubinskog dijela prostorije gdje je vršena eksploatacija i da je, nakon efikasne dojave preko tehničkih uređaja kontrole rada jame, odmah obustavljena proizvodnja i pristupilo sklanjanju opreme. 

 

- Odmah nakon dojave o povećanoj oksidaciji i pojavi veće količine ugljenmonoksida evakuisali smo ljude, a stručne i spasilačke ekipe su pristupile zaštiti oprema, tako da nismo imali nikakve veće štete i što je najvažnije niko od radnika nije ugrožen - rekao nam je Esad Čivić. 

 

Oksidacija u jami Stranjani je pod kontrolom, a stručne ekipe rade na zaplinjavanju prostorija i spriječavanju dotoka zraka do jamskih prostorija, gdje se pojavilo samozapaljenje uglja. Obzirom da je do oksidacije došlo iz dubinskih dijelova jame predpostavlja se da je u požaru zahvaćena veća zapremina nalazišta ugljena. U jami Stranjani trenutno rade samo stručne spasilačke ekipe i radni timovi za brzu sanaciju požarišta, dok su ostali radnici prebačeni na radne zadatke u jamu Raspotočje i Staru jamu, gdje rade na pripremi novih radilišta.