11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Maj 2014 10:46

Halid, Dubioza, U2, Kiseljak

Kada bi prosječni bosanskohercegovački građanin imao neograničeno novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupovini isključivo odlučivao na temelju kvaliteta, vozio bi Mercedes, išao na koncerte grupe U2, Dubioze kolektiv ili Halida Bešlića te bi pio Tešanjski kiseljak.
 
Rezultat je to prvog bosanskohercegovačkog istraživanja QUDAL – QUality meDAL – DEEPMA koje je u martu ove godine provela švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH sa sjedištem u Zűrichu putem web-ankete na uzorku od 1.200 bosanskohercegovačkih građana, korisnika interneta starijih od 15 godina.
 
Cjelokupno istraživanje QUDAL u Bosni i Hercegovini obuhvatilo je više od stotinu komercijalnih i nekomercijalnih kategorija (npr. najkvalitetnije mlijeko, najkvalitetniji automobil, najkvalitetnijeg domaćeg pjevača i sl.). Prvi rezultati ovog složenog istraživanja sada su obrađeni i dostupni za analizu.
 
Kako naglašavaju u ICERTIAS-u, istraživanjima QUDAL – QUality meDAL želi se popularizirati kvalitet i važnost kvaliteta. "Projektom QUDAL želimo skrenuti pažnju potrošača na to da imaju potpuno pravo živjeti kvalitetnije i zahtijevati na tržištu viši kvalitet za svoj novac", ističu u ICERTIAS-u. Pravo na kvalitet i kvalitetniji život pogotovo je aktuelno danas, u trenutno iznimno zahtjevnom ekonomskom okruženju, zaključuju u švicarskom ICERTIAS-u.
 
 
Fokus na kvalitet

Bosanskohercegovačke građane i građanke pitali su u QUDAL – QUality meDAL istraživanju šta bi oni kupovali i šta bi koristili da im pri kupovini novac nije apsolutno nikakav problem te da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo i samo o kvalitetu.
 
Istraživanje QUDAL – QUality meDAL daje stoga jednu posve novu sliku o Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkom tržištu i otkriva razmišljanja bosanskohercegovačkih građana o vrijednostima i kvalitetu koji su im dostupni i na koji ih način oni prepoznaju i valoriziraju.

Istraživanje tržišta QUDAL ne mjeri stoga niti tržišne udjele (prodaju) niti snagu nekog brenda, već isključivo iskustvo i mišljenje samih potrošača o tome ko njima za određene kategorije nudi najviši nivo kvaliteta u njihovoj zemlji.

Na koji način razmišljaju bosanskohercegovački građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu možda najbolje govori kategorija iz istraživanja QUDAL – Quality DEEPMA – "Porodični automobili".

Bosanskohercegovačkim građanima u anketi QUDAL postavljeno je za ovu kategoriju sljedeće pitanje: "Navedite naziv proizvođača, odnosno ponuđača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na bosanskohercegovačkom tržištu:"
 
Najveći broj anketiranih na ovako postavljeno pitanje odgovorio je – „Mercedes“.

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj muzičkoj grupi u svijetu najveći broj bosanskohercegovačkih ispitanika naveo je U2. U kategoriji najkvalitetnijeg muzičkog izvođača odnosno pjevača/pjevačice u svijetu na prvom mjestu smjestila se Madonna.
Nogometaš Messi pozicionirao se pak na prvo mjesto kao najkvalitetniji svjetski sportaš prema mišljenju bosanskohercegovačkih građana, dok je po mišljenju ispitanika u BiH, FK Barcelona najkvalitetniji sportski klub na svijetu (neovisno o tome o kojem je sportu riječ).
 
Kada je, pak, riječ o kvalitetu osoba, projekata, organizacija u Bosni i Hercegovini ispitanici u istraživanju QUDAL u kategoriji najkvalitetniji sportaš/sportašica u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stavljaju Edina Džeku, odnosno nogometni klub FK Željezničar u kategoriji najkvalitetniji bosanskohercegovački sportski klub (neovisno o tome o kojem je sportu riječ).

Kao najkvalitetniju muzičku grupu u Bosni i Hercegovini najveći broj ispitanika u istraživanju QUDAL navodi grupu Dubioza kolektiv, dok u kategoriji najkvalitetniji pjevač/pjevačica u Bosni i Hercegovini najviše glasova daju Halidu Bešliću.

U ostalim komercijalnim kategorijama istraživanja QUDAL kao ponuđače apsolutno najvišeg nivoa kvaliteta bosanskohercegovački građani navode naprimjer: Dukat (kategorija mlijeko); Nescafé (kategorija instant kafe); Fructal (kategorija sokova); Tešanjski kiseljak (kategorija gaziranih voda); Nivea (kategorija krema za lice); HP (laptopi); Nike (sportska obuća); Unicredit (banka); Grawe (osiguravajuća kuća), Visa (kreditna kartica) i dr.
 
 
Metodologija i uzorak

Istraživanje QUDAL – QUality meDAL – Bosna i Hercegovina 2014/2015 (www.qudal.com) provela je švicarska kuća ICERTIAS – International Certification Association GmbH (www.icertias.com) na području Bosne i Hercegovine tokom marta 2014, putem web-ankete metodom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness). U samom istraživanju učestvovalo je 1.200 građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina koji koriste internet. Anketa je obuhvatila cjelokupan teritorij Bosne i Hercegovine.
 
 
O projektu QUDAL
 
QUDAL – QUality meDAL (www.qudal.com) je projekt švicarske kuće ICERTIAS – International Certification Association GmbH (www.icertias.com).
 
Projektom QUDAL istražuju se i nagrađuju subjekti (proizvodi, usluge, mediji, javne osobe, kulturni i sportski sadržaji i dr.) koji na određenom teritoriju nude najveći nivo kvaliteta – prema mišljenju građana, odnosno samih konzumenata.
 
Cilj projekta QUDAL je skrenuti pozornost javnosti na važnost kvaliteta u svakodnevnom odabiru i prava građana na vrhunski nivo kvaliteta, kao i omogućiti potrošačima lakše snalaženje i lakši pronalazak najkvalitetnijih proizvoda i usluga na tržištu.
 
Istraživanja QUDAL – QUality meDAL provode se u potpunosti u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja, koji su donijeli Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).
 
Bitno je napomenuti da istraživanje QUDAL ne mjeri tržišne udjele ili snagu brenda, već isključivo i samo iskustvo, zadovoljstvo i percepciju ispitanika kada je riječ o kvalitetu usluge i ponude na tržištu.
 
 
 
"Projektom istraživanja i nagrađivanja QUDAL – QUality meDAL poručujemo potrošačima da upravo oni i samo oni imaju pravo odluke šta na tržištu uistinu pruža pravi kvalitet. Time želimo poslati snažnu poruku proizvođačima i davateljima usluga da se potrude ponuditi građanima viši kvalitet za njihov novac..."
ICERTIAS, Zűrich, Švicarska