19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 April 2014 19:00

Za HE Vranduk 75 miliona KM

Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit JP Elektroprivreda BiH (JPEPBiH) u iznosu 37,5 miliona eura (75 miliona KM) za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane "Vranduk", saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. 

 

Uprava direktora Evropske investicijske banke odobrila je kredit nakon što su stručnjaci banke izvršili opsežnu evaluaciju projekta, a JP Elektroprivreda BiH ispunila sve neophodne ekonomske, tehničke i okolinske preduvjete.  U narednoj fazi, Vijeće ministara BiH imenovat će delegaciju za pregovore o kreditu. 


Projekat HE "Vranduk" finansira se iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. JPEPBiH će u izgradnju HE "Vranduk" uložiti 11 miliona eura vlastitih sredstava. Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit za izgradnju HE "Vranduk" u iznosu od 26 miliona eura. Kreditni aranžman sa EBRD – om je potpisan i operativan je.  U toku je Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk". Rok za dostavu dokumentacije je  29. april 2014. godine, do 12.00 sati. 

 

Nakon okončanja roka, izvršit će se evaluacija pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju, u maju tekuće godine dobit će zahtjev za dostavu ponuda. Pripremni i istražni radovi za izradu glavnog projekta HE "Vranduk" su u toku. Okončana je prva i pokrenuta druga faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje hidroelektrane na području Općine Zenica. 

 

HE "Vranduk" je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom. Izgradnja otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH. 

 

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh.