28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 April 2014 17:03

Traži se rješenje za CIMOS

Ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek posjetio je danas Srebrenicu i  razgovarao s načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem, njegovom zamjenicom Biljanom Rakić, te predsjednikom Skupštine općine Srebrenica Radomirom Pavlovićem. 

Sastanku su prisustvovali i direktor Cimosa u BiH Goran Dimc i direktor Cimosa u Potočarima Azem Huremović. 

Tema sastanka je bila status fabrike autodijelova Cimos u Potočarima. 

Ambasador Grmek istakao je da je Cimos bio uspješan do ekonomske krize i da fabrika traži rješenja u vezi s gubitkom proizvodnje i smanjenja "minusa fabrike". 

-Naći će se rješenja za pitanje negativnih finansija fabrike u Srebrenici, s programima koja će donijeti neka nova ulaganja u firmu i da ta firma ima perspektivu za budućnost. Cimos ima sredstva koja će ulagati u BiH, uključujući i Cimos u Srebrenici - rekao je Grmek. 

Direktor Cimosa u BiH Goran Dimc kazao je da je za finansijsku konsolidaciju nephodno osigurati 1,7 miliona eura da bi Cimos mogao opstati u roku 2-3 godine.

-Na sastanku smo iznijeli šta je potrebno uraditi i na taj način osigurati život na dugi rok za fabriku Cimos u Srebrenici - dodao je Dimc.

-Radi se o sredstvima koja su nephodna Cimosu da ga ojačamo da bi dugoročno ostao u Srebrenici i mi smo se stavili u punom kapacitetu da zastupamo interese našeg Cimosa. Lokalna zajednica ima formulu da preduzeće bude jače i opstane - ustvrdio je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.