16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Mart 2014 05:23

KBZ: dugovanja 16 miliona KM

Zbog dugovanja koja dostižu 16 miliona maraka uposleni u Kantonalnoj bolnici Zenica suočeni su s nedostatkom osnovnih uvjeta za rad. Posljedice tog stanja trpe i korisnici. Na usluge Kantonalne bolnice Zenica upućeno je oko 450.000 stanovnika ZDK-a, a nerijetko i pacijenti susjednih kantona. U prošloj godini u ovoj ustanovi pregledano je i zbrinuto oko 200.000 pacijenata i obavljeno više od 10.000 operativnih zahvata.


Nedostatak lijekova i opreme, loši uvjeti smještaja, dotrajali medicinski uređaji - stvarnost su Kantonalne bolnice u Zenici na koju su osuđeni i pacijenti, ali i osoblje ove ustanove.

 

“Osnovna sredstva za rad poput rukavica, zavoja, gaza, konaca već su pri kraju i većina zahvata koji se rade, pregleda i liječenja svodi se na 'ad mano medici' - tj., na ono što ljekari urade svojim rukama”, kaže dr. Meho Kovačević, predsjednik podružnice Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

Korisnici usluga Kantonalne bolnice najmanje primjedbi imaju na rad osoblja, sve ostalo je, kažu, krajnje upitno. Po raznim osnovama, uključujući i obaveze prema dobavljačima lijekova i opreme, ova je ustanova dužna oko 16 miliona maraka. Direktor bolnice prim. dr. Abdulah Granić upozorava da će dobavljači, ukoliko se dugovanja ne izmire, obustaviti dostavu lijekova i sredstava za rad ljekara. Odgovornost za ogromnu finansijsku dubiozu nadležni za funkcioniranje ove ustanove - menadžment bolnice i Vlada ZDK-a - prebacuju na svoje prethodnike.

 

Savjetnik za finansije direktora bolnice Muamer Arnautović pojašnjava da su sredstva za materijalne troškove koja bolnica dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja prethodne uprave koristili za investicije, što je rezultiralo akumuliranjem dugova prema dobavljačima. Ističe da Kantonalna vlada nije izvrašavala svoje obaveze u skladu s važećim zakonskim propisima.

 

U posljednih nekoliko mjeseci iz kantonalnog budžeta za Kantonalnu bolnicu Zenica je osigurano 4,8 miliona. To je trostruko više od ukupnih izdvajanja za prethodnih pet godina, tvrde u Vladi ZDK-a. No, s obzirom na postojeću dubiozu, ali i potrebe bolnice - nedovoljno.

 

pogledajte videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/91201/uposlenicima-nedostaju-osnovni-uvjeti-za-rad