22 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 03:50

Nijemci zainteresovani za ZDK

Velike su mogućnosti da se ojača, ali prije svega konkretizuje saradnja privrednih kolektiva iz Bosne i Hercegovine sa partnerima iz Njemačke. Ovo je zajednička konstatacija sa sastanka u Vladi Zeničko-dobojskog kantona koju su posjetili  Florian Burkhardt prvi sekretar i rukovodilac ekonomskog odjela Ambasade Njemačke u BiH, Aleksander Merdian, voditelj delegacije njemačke privrede u BiH i Georg Šil, rukovodilac projekta Radna migracija. Oni su razgovarali sa premijerom Munibom Husejnagićem i ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivicom Ćurićem.

 

Cilj posjete je bio razmjena informacija o realizaciji socijalnih programa koje je pomogla Njemačka, a otvoren je i dijalog o mogućim oblicima saradnje privrednih kolektiva dviju zemalja i to na regionalnom nivou.

 

-Naš cilj je da savjetujemo i podržavamo njemačke firme koje žele da sarađuju sa bosanskohercegovačkim preduzećima, a isto tako da pružamo podršku BH proizvođačima koji žele nastupati na njemačkom tržištu,- kazao je Aleksander  Merdian voditelj delegacije njemačke privrede u BiH naglasivši da – od deset  firmi iz Njemačke, njih osam traži saradnju sa  partnerima koji se bave nekom proizvodnjom. Dakle, ovdje se ne radi o uspostavi  saradnje sa investitorima jer  njemački privrednici nemaju više onako naivan pristup kakav su imali prije deset godina. Bitno je da je otvoren dijalog koji će , kako stvari stoje, trajati i za rezultat imati konkretnu saradnju. Prilikom susreta u Vladi ZDK posebno mjesto je dato informacijama o održanju socijalnih projekata koje je finansirala Njemačka Vlada , a koji se odnose na dnevne centre za osobe s posebnim potrebama.

 

Izraženo je veliko zadovoljstvo njemačke strane zbog toga što je Vlada ZDK prošle sedmice odlučila da se formira jedinstvena ustanova koja bi ujedinila poslovanje tri dnevna centra (Maglaj, Zenica i Visoko). Za Skupštinu ZDK se priprema odluka o osnivanju ove institucije, a slijedi njena registracija. Do sredine ove godine trebalo bi da bude premošten pravni vakuum u funkcionisanju tri dnevna centra koji u općinama djeluju na bazi projekata. Objedinjavanje znači bolju uređenost, manje administracije, ali i uvođenje u finansiranje općina koje su do sada neredovno izvršavale obaveze po tripartitnim ugovorima.

 

-Svi moramo biti angažovani na tome da sačuvamo ono što smo izgladili, - kazao je Georg Šil zatraživši da  : - kod izrade sistematizacije upravljačko tijelo bude što manje, a da se težište usmjeri na struku i rad s djecom i svim osobama s posebnim potrebama.