29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Januar 2014 04:08

Vlada plaća milione Siemensu

Na sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Program utroška sredstava za zdravstvo u 2014. godini koji je sačinilo Ministarstvo zdravstva. Prema ovom programu, blizu 3,5 miliona maraka u ovoj godini utrošit će se za kapitalne transfere koji se najvećim dijelom odnose na Kantonalnu bolnicu Zenica.

Naime, Kantonalna bolnica Zenica je od 2010.godine konstantno kasnila  sa uplatom rata za nabavljenu opremu i servisiranje i tako stvorila višemilionski dug, pa će dva miliona od ukupno tri i po miliona maraka Vlada morati da izdvoji samo za plaćanje zaostalih rata firmi „Siemens“ kao glavnom dobavljaču već nabavljene i instalirane opreme.

 

Shodno tome, Vlada je posebnom odlukom odobrila 506.517 KM kojim će se isplatiti prvi dio duga prema „Siemensu“, a ostatak duga Kantonalne bolnice Zenica prema ovom dobavljaču, Vlada će uplaćivati sukcesivno, prema raspoloživim sredstvima u budžetu Kantona. Ovu sumu, Vlada kao osnivač Kantonalne bolnice Zenica, mora platiti kako ne bi došlo do blokade računa bolnice jer su pored Siemensa i neki drugi dobavljači uputili  tužbe nadležnim sudovima za naplatu zaostalog duga iz ranijih godina.

 

Programom utroška sredstava, 1.070.000 KM bit će u ovoj godini izdvojeno za nabavku nove opreme, jer pojedini odjeli ne mogu raditi zbog zastarjelih ili nefunkcionalnih aparata i druge opreme. Preostali iznos od 377.500 KM od pomenutih 3,5 miliona KM bit će raspoređen za zbrinjavanje infektivnog otpada u visini od 80.000 KM te  za nabavku opreme za ostale zdravstvene ustanove s područja Kantona u visini od 297.500 KM.