28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Januar 2014 06:55

Čak 67 posto mladih bez posla

Stopa nezaposlenosti među mladima iznosi oko 67 posto, što je za približno devet posto više u odnosu na podatak nezaposlenosti mladih u BiH zabilježen u 2008. godini - jedan je od alarmantnih podataka "Analize stanja i potreba mladih u Federaciji BiH 2013. godine: Na putu ka politici prema mladima FBiH".

 

Ovaj su dokument danas u zgradi Vlade FBiH prezentirali predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult", koji je i proveo istraživanje, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

 

Analiza pokazuje da je posebno zabrinjavajuće što se svake godine bilježi nastavak negativnog trenda kada je riječ o položaju mladih koji se vidno pogoršava, a problemi produbljuju.

 

Izvršni direktor Instituta "Kult" Jasmin Bešić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da Analiza predstavlja uvod u izradu strategije za mlade, što bi moglo početi u narednoj godini.

 

- Analiza detaljno obrađuje svaku od zasebnih oblasti, a svako ministarstvo u Vladi FBiH obavezno je baviti se pitanjima mladih - kazao je, dodavši da je u oblasti obrazovanja nezadovoljavajuća usklađenost sistema obrazovanja s tržištem rada, što je uzrok većine drugih problema.

 

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan ističe da je potrebno sagledati uzroke problema ako se želi s njima suočiti i početi ih rješavati. Smatra da u skladu sa činjenicom da je u BiH 500.000 ljudi nezaposleno, mladi se ne mogu gledati odvojeno od cijelog društva.

 

On također podsjeća da je Ministarstvo kulture i sporta pokrenulo i dovelo dokraja proceduru da se ovom ministarstvu u nazivu doda odrednica "i mladih", te da je već formiran Sektor za mlade, čiji kapacitet treba početi popunjavati narednih dana.

 

- Transfer za mlade iznosi 200.000 KM, što je minimalan iznos i nedovoljan za veće stvari, ali se 80 posto budžeta Ministarstva svakako troši na mlade - kazao je on.

 

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović podvlači da je Ministarstvo za ovu godinu izdvojilo iznos za razvoj poduzetništva mladih, te da putem drugog programa namijenjenog mladima pomažu otvaranje novih firmi, uz pokrivanje troškova registracije i iznosa doprinosa za prvu godinu.

 

Jedan od podataka iz Analize je da se broj svršenih srednjoškolaca u protekle tri godine smanjio za 4.400, s više od 26.000 hiljada u 2010./2011. godini na manje od 22.000 hiljade u 2012./2013. Također, trećina mladih prerano napušta obrazovanje većinom iz finansijskih razloga. 

 

Samo pet posto mladih smatra da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ne postoji praksa podmićivanja, 21 posto je onih koji očekuju goru budućnost. Čak 23 posto mladih se ne bavi nikakvim sportskim aktivnostima.

 

Istraživanje je također pokazalo zabrinjavajući podatak da bi čak 37 posto mladih zemlju napustilo zauvijek, 40 posto na duže vrijeme, dok je devet posto njih već poduzelo konkretne korake u tom pravcu.

 

Devet posto mladih je vjenčano, sedam posto ih ima djecu, sedam posto mladih je stambeno samostalno, od čega dva posto žive kao podstanari, a pet posto u vlastitim stanovima.

 

Analiza donosi i ohrabrujuće pokazatelje - mladi su zainteresovani za samostalno poduzetništvo, te bi svaka druga mlada osoba voljela pokrenuti vlastiti biznis. 

 

Korištenje i dostupnost interneta gotovo za dva puta se povećala u odnosu na 2008. godinu, a povećava se i zainteresovanost mladih za politiku. Tako je na lokalne izbore 2012. godine izašlo 54 posto mladih.