29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Januar 2014 14:02

Od danas skuplje cigarete

U Bosni i Hercegovini od danas su na snazi nove, veće cijene cigareta.  Novo poskupljenje je nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, podsjećaju iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH. 

 

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra 2013. godine Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2014. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. 

 

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu je definisano da će se od 1. januara 2014. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta te posebna akciza u iznosu od 45 KM za 1.000 komada, odnosno 0,90 KM za pakiranje od 20 komada. 

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po ovim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,09 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. 

 

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta bile su dužne popisati zalihe cigareta 31. decembra 2013. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIOBiH.

 

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

 

Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha sudjelovat će i inspektori UIO, a odmah na početku 2014. godine započet će detaljan inspekcijski nadzor prometovanja cigaretama, i to od kontrole uvoza, pa sve do kontrole obveznika koji se bave prodajom cigareta namalo u BiH.