18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Septembar 2013 15:56

Kredit EBRD-a za HE Vranduk

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila  je JP Elektroprivreda BiH  kredit u iznosu 35 miliona Eura  za realizaciju projekata izgradnje HE ¨Vranduk¨ i rehabilitaciju i proširenje kapaciteta HE ¨Una Kostela¨ (Unsko – sanski kanton),  po povoljnim uslovima kreditiranja. Kredit je odobren nakon što su ispunjeni svi neophodni  ekonomski, tehnički i okolinski preduslovi.

 

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE ¨Vranduk¨ planirana su sredstva od 26 miliona Eura, dok je za HE ¨Una Kostela¨ planiran iznos od 9 miliona Eura. Nakon prethodne saglasnosti koju je za kreditno zaduženje dala Vlada FBiH, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, svoju saglasnost treba dati i Parlament FBiH . 

  

„Očekujemo pozitivno izjašnjavanje Parlamenta FBiH. Njegova saglasnost za zaduženje omogućiće nam da odmah pristupimo potpisivanju Ugovora sa EBRD-om. Nakon toga slijedi izbor tehničkog  konsultanta za HE „Vranduk“ , raspisivanje tendera za izvođenje radova i usluga. U isto vrijeme započeće i izvođenje pripremnih radova koje  finansiramo vlastitim sredstvima.“ - izjavio je dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH nakon obavijesti Odbora EBDR o odobravanju kredita. 

 

Predstavnički  dom Parlamenta  FBiH, u nastavku 22. sjednice koja je zakazana  za 24. septembar 2013. godine, raspravljat će o  Prijedlogu Odluke  o davanju predhodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod EBRD -a.   JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja „Una - Kostela “, izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane „Una- Kostela“, koja je pogonu od 1954.godine, uz povećanje kapaciteta sa 9,4 MW na 14, 6 MW. Nastavak rekonstrukcije HE ¨Una Kostela¨  će biti značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijom napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona. 

 

 Služba za komunikacije JP EPBiH