29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 04 Avgust 2013 04:59

Nova zgrada Tužilaštva ZDK

Kako bi Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona imalo bolje uvjete za rad, iduće godine počet će gradnja zgrade ove institucije. Izgradnja će biti finansirana iz evropskih pretpristupnih fondova u iznosu od tri miliona i dvije stotine hiljada maraka. 

 

Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazala je da će nova zgrada biti funkcionalnija i omogućit će “normalne uvjete za rad i kadrovsko popunjavanje”. Kaknjo je pojasnila da su kroz projekat OSCE-a ove godine zaposlili dva stručna saradnika za rad na predmetima ratnih zločina, a kako bi ih smjestili, morali su isprazniti prostorije daktilobiroa. U Tužilaštvu ZDK-a na predmetima ratnih zločina trenutno rade tri tužioca i dva stručna saradnika.  Tužiteljica Kaknjo je rekla kako smatra da oni ostvaruju dobre rezultate, istaknuvši da je trenutno u fazi istrage 20 predmeta, kojima je obuhvaćeno 78 osoba, dok su u fazi prijave 34 predmeta, protiv 122 osobe. 

 

- Tokom ove godine podigli smo četiri optužnice protiv pet osoba -  dodala je Kaknjo. Prema njenim riječima, u malim kancelarijama rade po dva tužioca, stručni saradnik, daktilograf itd. 

 

- Vlada Kantona je odobrila zapošljavanje pet stručnih saradnika, troje će uskoro početi s radom, a krajem godine još dvoje. A mi nemamo slobodan ni kvadratni metar da im damo prostora - kazala je Kaknjo. Osim što je pretijesna, kako je dodala tužiteljica, zgrada je stara, a instalacije ne mogu podnijeti toliku količinu elektronske i informatičke opreme. Zbog toga je Tužilaštvo, podsjetila je Kaknjo, aktivno tražilo način da se uvjeti za rad poprave, a izgradnja namjenske zgrade je bila odgovarajuće rješenje.  Nova zgrada bit će smještena u centru grada, uz zgradu Općinskog suda u Zenici, a bit će omogućeno da se zaštite žrtve ratnog zločina, žrtve seksualnog nasilja i maloljetnici. 

 

- Zeničko-dobojski kanton je sufinansijer i mislim da smo uradili sve što je do nas. Nadam se da će raspisivanje tendera za odabir izvođača radova biti na jesen, a da će gradnja početi idućeg proljeća - pojasnila je tužiteljica Kaknjo, prenosi BIRN - Justice Report.