28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Juli 2013 13:01

Delegacija Mittala u Vladi FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, sa saradnicima, primili su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju „Arcelor Mittala“ koju su predvodili generalni direktor ove kompanije za Evropu Augustine Kochuparampil i generalni direktor „Arcelor Mittal“ Zenica BiH Mukund V. Kulkami.

 

U fokusu razgovora našla su se pitanja vezana za ekologiju i zaštitu okoline, o čemu su gosti iznijeli svoje viđenje situacije, pregled do sada učinjenog i planove koji su vezani za investicije u budućnosti. Zajednički je konstatirano da su prevashodni ciljevi obje strane održavanje integralne proizvodnje, uz istovremeno poštovanje ekoloških standarda koji su propisani domaćim zakonodavstvom u ovoj oblasti.


Generalni direktor Kochuparampil je naglasio da ova kompanija, kao i brojne druge kod nas i u svijetu, posluje u uvjetima teške ekonomske krize, ali da će „Arcelor Mittal“ ostvariti investicije u projekte iz oblasti ekologije na koje se obavezao. No, kako je za to potrebno određeno vrijeme, zatražio je  u tom pogledu feksibilnost federalnih organa, istakavši da će biti potrebno otvoriti pregovore kako bi se iznašla rješenja koja će biti prihvatljiva za sve. Posebno je najavio da će već u oktobru biti gotovi projekti koji su u toku i koji će doprinijeti stvaranju ekološki čišće sredine u Zenici. 


Predstavnici „Arcelor Mittala“ istakli su potrebu potpisivanja memoranduma o razumijevanju kojim bi se označili prioriteti u investicijama za ekološke projekte i odredili rokovi za njihovu realizaciju.


- Vlada će se u narednom vrlo kratkom periodu očitovati o vašim prijedlozima – naglasila je ministrica Đurić, te istakla da je najvažnije sačuvati radna mjesta i održati proizvodnju, te zdravu životnu sredinu. U tom smislu najavila je formiranje radne grupe koja će se baviti ovim pitanjima i pripremiti konkretne prijedloge i svima prihvatljiva rješenja za stvaranje što čišćeg i zdravijeg okruženja u Zenici.  

 

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU